• Siebold

11 augustus 1823 — Dag 45

Sieboldblog nagasaki 2

Schepen in de haven van Nagasaki

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

11 augustus 1823 — Dag 45
De Onderneming, die we sinds het omzeilen van Kaap Nomo uit het zicht verloren hadden, haalt ons in en gaat vlak naast ons voor anker. — De aanhoudend ongunstige wind verijdelt alle moeite van de Japanners om ons in de haven te brengen. ‘s Avonds en ‘s nacht wordt de baai weer verlicht, terwijl oorlogsmuziek en het ritmische gezang van de roeiers van de elkaar aflossen de wachtschepen, de plechtige stilte onderbreken.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold