Op bezoek

Kopie van speurtocht vaste collectie

Welkom

Welkom in Japanmuseum SieboldHuis. Het museum bevindt zich in het voormalig woonhuis van Philipp Franz von Siebold (1796-1866). Een Duitse arts die in 1823 werkzaam was voor Nederland in Japan. Siebold woonde hier nadat hij terugkwam van zijn reis naar Japan. Dit was van korte duur, want al snel werd de woning ingericht als museum. Hij stelde hier zijn indrukwekkende verzameling Japanse objecten ten toon aan het publiek.

Siebold was naar Japan gereisd in opdracht voor Nederland. Nederland had in 1823 een speciale positie in Japan. De grenzen van het land waren vanaf 1603 strikt gesloten. Handel was toegestaan, alléén voor Nederlanders, en was beperkt tot de handelspost Deshima. Japan was daarom voor veel mensen erg mysterieus. Het was de taak van Siebold om meer informatie te verzamelen over dit onbekende land. Als arts had hij namelijk meer mogelijkheden om buiten de grenzen van Deshima te komen dan de meeste andere Nederlanders.

Het krijgen van informatie over Japan deed Siebold door Japanse objecten, planten, dieren en zaden te verzamelen. Hij nam bijvoorbeeld kunstenaars in dienst om allerlei zaken op papier vast te leggen. Ook kreeg hij van veel Japanners zelf geschenken. Dit waren vaak dankbare patiënten die die hem wilde bedanken voor zijn hulp als arts. Deze objecten, circa 25.000 voorwerpen, liet hij naar Nederland verschepen.

Ontwerp zonder titel 10

Speurtochten

  • Speurtocht Sieboldcollectie (6 t/m 12 jaar)
  • Speurtocht tijdelijke tentoonstelling (6 t/m 12 jaar)
  • DOEN!-boekje tijdelijke tentoonstelling (12 t/m 17 jaar)

Ga tijdens jouw bezoek mee op ontdekkingsreis naar Japan, het land van de samoerai en geisha. Ben jij tussen 6 en 12 jaar dan ligt er een spannende Siebold-speurtocht voor je klaar! Hiermee leer je alles over meneer Siebold, zijn hondje Sakura en zijn verzameling Japanse spullen.

Heb je de Siebold-speurtocht al gedaan? Niet getreurd! Bij iedere tijdelijke tentoonstelling ligt er een gloednieuwe speurtocht voor je klaar. Ook voor de jeugd tussen 12 en 17 jaar hebben wij bij iedere tijdelijke tentoonstelling een extra programma beschikbaar. Dit is ons DOEN!-boekje. Hiermee leer je op een gemakkelijke en laagdrempelige manier nóg meer over Japanse kunst en cultuur.

Speurtochten 1

Niet zo dol op lezen? Kies dan voor een audiotour! Voor de Siebold-collectie is er een gratis audiotour beschikbaar. Vraag ernaar bij de kassa.

Kun je na dit alles nog geen genoeg krijgen van Japan? Ga dan naar de Siebold-kelder! Hier vind je een levensgroot memory-spel, kleurplaten en origami. Ook kun je hier verschillende boeken vinden om manga te leren tekenen en kun je manga lezen.

Wist je dat...

  • Kinderen en jeugd t/m 17 jaar gratis bij ons op bezoek mogen komen?
  • De speurtochten en het DOEN!-boekje gratis op te halen zijn bij de kassa?
  • Als je de speurtocht helemaal hebt afgemaakt, je een klein prijsje mag ophalen bij de kassa?
  • Er een filmkamer is in het museum? Hier is een film te zien over Siebold en zijn reis naar Japan.
  • Er regelmatig prijsvragen zijn, waarbij je mooie prijzen kunt winnen? Houd onze Facebook en Instagram-pagina goed in de gaten!
Kinderactiviteiten 2