29 juli 1823 — Dag 32

Sieboldblog zeeslangen

Zeeslangen

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

29 juli 1823 — Dag 32
Het lukt de stuurman met een harpoen een meer dan vier voet [120 cm] lange waterslang te doorboren — een merkwaardig toeval. Al sinds enkele dagen hadden we deze grote waterslangensoort opgemerkt. Het gevangen exemplaar was een Hydrophis striata. Naast deze soort en de bovengenoemde Pelamys, komt in de Chinese zee ook nog Hydrophis colubrina (Platurus fasciatus) voor, het vaakst aan de kusten van de Liukiu eilanden, waar men ze vangt en droogt en als beroemd geneesmiddel verstuurd naar China en Japan.

’s Middag varen we op 28°6′ noorderbreedte en 124°5′ oosterlengte. — Een zwoele avond. De lucht is vochtig bij een heldere hemel, en over de zee hangt een geur, zoals die zich verspreidt bij het drogen van de was. De thermometer staat op 84° Fahr [28.9 °C], de barometer is niet veranderd.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold