29 juni 1823 — Dag 2

Sieboldblog westkust sumatra

Westkust van Sumatra

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

[29 juni]
De schepen die naar Japan varen, hebben de opdracht om bij elkaar te blijven — een nuttig voorschrift in gevaarlijke zeeën zoals de Chinese en Japanse — alleen werd ten gevolge van de ongelijkheid van het oppervlak van de zeilen van de twee schepen, de reis opgehouden, en bij storm lopen de schepen soms het gevaar over elkaar heen te zeilen. Ons schip — dat het opperbevel had — gaf om 4.00 uur 's morgens door een kanonschot het signaal om de ankers te lichten. Tegen de middag zagen we voor ons in het zuidwesten de Duizend-eilanden (Pulo Seribu) liggen. Tijdens het voorbijzeilen konden we er 30 waarnemen. (Het noordelijkste eiland op 5°36′ zuiderbreedte) Op de achtergrond was het hoge land van Java zichtbaar — het Golgotha gebergte in het Bantam district. 's Avonds zagen we het eiland de Noorder Wachter en het hoge land van Sumatra. We zeilden ’s nachts door.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold