• Siebold

7 augustus 1823 — Dag 41

Sieboldblog meshima

Meshima-eilanden

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

7 augustus 1823 — Dag 41
Bij het aanbreken van de dag land in zicht — het is de Mesima-groep, waarvan we het grootste eiland op een afstand van 16 zeemijl ZW. tot W. ½W. peilden. De wind waaide fris uit ZZO., en we ontdekten ‘s avonds al hoog land van Japan en herkenden spoedig Kaap Nomo ONO. op een afstand van 24 zeemijlen. Zware onweersbuien die ‘s nachts ontstonden, maakten ons bezorgd vanwege de nabijheid van land. Wij hielden ons op afstand en laveerden met kleine zeilen.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold