1 juli 1823 — Dag 4

Sieboldblog map banka

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

1 juli 1823 — Dag 4
Tegen 7 uur zagen we land in het noordoosten dat we eerst voor Lucipara hielden, maar al snel daarna herkenden als het hoge land van Banka. Kort daarna konden we in het westnoordwesten op een afstand van vier zeemijl ook Lucipara onderscheiden en aan de noordwestelijke horizon kwam de lage kust van Sumatra tevoorschijn. Lucipara is een eiland met een lengte van ongeveer een zeemijl, dat van zuid naar noord loopt en dat herkenbaar is door een heuvel op het ene einde en een verhoging aan de andere kant. Het is begroeid met bossen en omgeven door een breed rif. Het ligt op 3°13′ zuiderbreedte en 106°10′ oosterlengte en is onbewoond. De aan de ingang van de Straat Banka liggende ondiepten, banken en klippen maken het binnenlopen in de Straat bij nacht en zonder maanlicht gevaarlijk. Wij gingen daarom op een afstand van 3/4 mijl, met Lucipara in het oostnoordoosten voor anker.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold