25 juli 1823 — Dag 28

Sieboldblog pescadores

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

25 juli 1823 — Dag 28
Sinds enkele dagen is ons gezichtsveld beperkt door nevel, en er zijn soms sterke rukwinden.

Van juni tot augustus heerst er in de Chinese zee, in de Straat van Formosa en de Japanse Golf een harde SW-wind en zware, vanuit het W. en ZW. komende onweersbuien met plensregens. Ze groeien vaak aan tot verschrikkelijk orkanen, die ons bekend zijn onder de naam taifoens. Dit zijn de Tái Fûng, grote winden — stormen, zoals Chinese zeelieden dat zeggen, zoals al vermeld door Linschoten.

‘s Middag varen we op 22°41′ noorderbreedte. Om land in zicht te krijgen en onze positie bij te kunnen stellen, zetten we koers naar de kust van China. Tegen de avond zagen we hoog land. Men vreesde voor storm en het teruglopen van de barometer naar 29’’2’’’ versterkte onze vermoedens. De nodige voorzorgsmaatregelen werden genomen, en om niet te dicht bij de kust van China te komen, werd naar het oosten gekoerst. We voeren die nacht kleine zeilen, koersten N., NO., O. tot N., peilden 24-25 vadem [43.2-45 m] en kregen om middernacht de Langgosa-eilanden N. ½ W. in zicht, op een afstand van 13 zeemijl. Het dubbeleiland Langgosa strekt zich uit van het ZO. naar het NW. Het zuidelijkste eiland is het grootste, het noordwestelijke is een kleine ronde heuvel. Beide liggen ongeveer 12 zeemijl van de Chinese kust, het grootste op 23°31′ noorderbreedte en 117°44′ oosterlengte. Op een afstand van 10 mijl vindt men gewoonlijk op een diepte van 22 vadem [29.6 m] grove witte zandbodems met brokstukken van gele en witte mosselen.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold