• Siebold

1 augustus 1823 — Dag 35

Sieboldblog storm

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

1 augustus 1823 — Dag 35
Hevige windstoten uit OZO. Tegen de avond een stevige, koele bries, er loopt een hoge zee. De golven worden steeds korter en vormen rond het schip een soort branding, die een vervelend stampen veroorzaakt. Wind en stroming komen uit tegenovergestelde richting, vandaar dit verschijnsel. — Deze gevaarlijke zee blijft tot op ..... [zin niet afgemaakt!]


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold