20 juli 1823 — Dag 23

Sieboldblog noordkaper

Noordkaper

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

20 juli 1823 — Dag 23
’s Middags varen we op 11°59′ noorderbreedte en 112° oosterlengte. De wind blijft stevig — wij hebben SW-passaat. Heel dicht bij ons schip zien we een groot zeedier. Het volgt ons enige tijd, is 20 voet [6 m] lang, donkergrijs en te oordelen naar zijn grote rugvin is het een Noordkaper. Men kan de luchtgaten — twee langwerpig ronde openingen op de kop — duidelijk zien. Hij haalt luid-bruisend adem. De uitgespoten waterstralen stellen echter niet veel voor.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold