13 juli 1823 — Dag 16

Sieboldblog riau

Riau-archipel

Iedere dag een stukje uit het dagboek van Siebold van de reis van Batavia naar Japan in het jaar 1823.

13 juli 1823 — Dag 16
’s Middags voeren we op 2° 48′ noorderbreedte, en 104°50′ oosterlengte. Tegen de avond kregen we in het N.O. het zuidelijkste eiland van de Anambasgroep (Zuid-Anambas) en in het N. de Zadeleilanden (Saddle Island) in zicht. De volgende ochtend Pulo Domar, de middelste en de noordelijkste Anambasgroep (Middle, North Anambas) en de eilanden Pulo Aor, Pisang en Timoan. — Het hoge land van de drie laatstgenoemde is te zien van een afstand van 7-8 geografische mijlen. Aor en Pisang zijn gemakkelijk te herkennen, de eerste aan twee spitse -, de tweede aan twee stompe bergtoppen en het uitgestrekte strand van het noordwestelijk gelegen Timoan is een nog duidelijker kenmerk.

Een zachte wind uit het noordwesten verandert in een lichte bries met onweersbuien. De wind wordt geleidelijk steviger en frisser. We sturen N.N.O. en N.O. om Pulo Condore in het zicht te krijgen en varen 6 zeemijl per uur.


Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Siebold aankwam in Japan. Hij vertrok op 28 juni 1823 vanaf Batavia voor de zes weken durende overtocht. Zijn verslag van deze reis werd voor het eerst gepubliceerd in 1897, in de heruitgave van zijn monumentale werk Nippon. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van deze reis zullen wij gedurende de komende zes weken zijn reis volgen aan de hand van dit reisverslag.


Bron: Siebold, Ph. Fr. von., Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern Jezo mit den südlichen Kurillen, Sachalin, Korea und den Liukiu Inseln. Herausgegeben von seine Söhnen. Würzburg und Leipzig, 1897.

Vertaling Martien J. P. van Oijen

Lees verder over Siebold