Groep 7 - Van kimono tot kalligrafie

Educatie Van kimono tot kalligrafie 1

Benieuwd naar typisch Japanse kunstvormen zoals de theeceremonie, lakwerk, schoonschrijven en kimono’s? Aan de hand van de rondleiding en opdrachten leren de leerlingen hoe ze dit moeten doen. Ze luisteren naar de muziek van de geisha en bestuderen het Japanse schrift. Ook leren ze het verschil tussen schilderingen en prenten en gaan zelf aan de slag met sneltekenen van een Japans landschap.

Beleef typisch Japanse kunstvormen!

Praktisch

Maximaal aantal leerlingen: 30
Aantal begeleiders: 4
Duur: 90 minuten
Kosten: € 150,- per klas, max. 30 leerlingen


  • Dit lesprogramma is bij ons te boeken van maandag t/m vrijdag. Datum en tijdstip is in overleg.
  • Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
  • Wij vragen vanuit school minimaal 4 begeleiders (inclusief de docent). Daarnaast verwachten wij een actieve houding van de begeleiders.
  • Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
  • Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met het museum om het bezoek te bespreken.
  • Bij deze les is een voorbereidingsles met presentatie en een verwerkingsles met quiz beschikbaar.

Leerdoelen

De leerlingen leren de bekendste traditionele kunstvormen van Japan. Ze zijn bekend met de bezigheden van samoerai en geisha. De kunstdiscipline beeldende vorming en muziek staan centraal. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Wijzer door de Tijd
Thema 3: Een Gouden Eeuw. Er kan een koppeling worden gemaakt met de Nederlandse handel met Japan. De schilderkunst uit deze tijd wordt vergeleken met de schilderkunst uit Japan.

• Brandaan
Thema 3: Het Christendom. Er wordt koppeling gemaakt met kalligrafie van de monniken en de kalligrafie van Japan.

Reserveren
Er kan geboekt worden via Verwonder om de Hoek of rechtstreeks bij het museum via info@sieboldhuis.org