Groep 6 - Japan in beeld

Educatie Japan in beeld

In deze les komen de leerlingen alles te weten over de Japanse cultuur. Ze leren de weg te vinden in Nagasaki en tekenen Japanse landschappen in drie minuten. Naast topografie is er aandacht voor religie. Het shintoïsme en boeddhisme zijn de twee grootste religies in Japan. Hoe verschillend is dat van het Christendom? Is geluk vanzelfsprekend of kunnen symbolen hierbij helpen?

De leerlingen ontdekken welke religies groot zijn in Japan en leren de weg vinden in Nagasaki!

Praktisch

Maximaal aantal leerlingen: 30
Aantal begeleiders: 4
Duur: 90 minuten
Kosten: € 150,- per klas, max. 30 leerlingen


  • Dit lesprogramma is bij ons te boeken van maandag t/m vrijdag. Datum en tijdstip is in overleg.
  • Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
  • Wij vragen vanuit school minimaal 4 begeleiders (inclusief de docent). Daarnaast verwachten wij een actieve houding van de begeleiders.
  • Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
  • Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met het museum om het bezoek te bespreken.
  • Bij deze les is een voorbereidingsles met presentatie en een verwerkingsles met quiz beschikbaar.

Leerdoelen
De leerlingen leren kenmerken van het shintoïsme en boeddhisme kennen. Ze zijn bekend met de Japanse tradities en rituelen. De les behandelt de thema’s Bestuur, Bevolking en welvaart en Zingeving. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen, Oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie.

Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou Aardrijkskunde.
Thema 2: aan de slag en Thema 4: geloven op jouw manier. Geen directe link, maar er kan een koppeling gemaakt met topografie en de verschillende religies.

• Argus Clou geschiedenis

Thema 3: Verre reizen en peperdure pepers. Er wordt koppeling gemaakt met de Nederlandse handel in Japan en de verschillen in schilderkunst.

• Wijzer door de tijd
Thema 3: Nieuwe volken. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen het christendom en de Japanse religies en met de Nederlandse ridders en de Japanse samoerai.
Thema 4: Steden en staten. Geen directe link, maar er kan een koppeling worden gemaakt tussen de Nederlandse markt en de Japanse winkelstraten.
Thema 6: De wereld wordt groter: Er wordt een vergelijking gemaakt tussen het christendom en de Japanse religies.

Reserveren
Er kan geboekt worden via Verwonder om de Hoek of rechtstreeks bij het museum via info@sieboldhuis.org