• Basisschool

Groep 6 - Stoere helden en schattige beesten

Educatie Stoere helden schattige beestjes

Benieuwd naar typisch Japanse kunstvormen, zoals theeceremonie, lakwerk, kalligrafie en kimono’s? De leerlingen komen er van alles over te weten in deze les. Door middel van een rondleiding en opdrachten worden ze meegenomen in de traditionele Japanse cultuur. Ze luisteren naar Japanse muziekinstrumenten, bekijken kimono’s en leren het Japanse schrift. Verschillende kunstdisciplines, zoals beeldende kunst, muziek en theater, komen aan bod.

Ontdek met jouw leerlingen alle kunstvormen van Japan!

Praktisch

Maximaal aantal leerlingen: 30
Aantal begeleiders: 4
Duur: 90 minuten
Kosten: € 150,- per klas, max. 30 leerlingen


  • Dit lesprogramma is bij ons te boeken van maandag t/m vrijdag. Datum en tijdstip is in overleg.
  • Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
  • Wij vragen vanuit school minimaal 4 begeleiders (inclusief de docent). Daarnaast verwachten wij een actieve houding van de begeleiders.
  • Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
  • Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met het museum om het bezoek te bespreken.
  • Bij deze les is een voorbereidingsles en presentatie en een verwerkingsles met quiz beschikbaar.

Leerdoelen
De leerlingen leren over de kunst en cultuur van Japan. Ze komen in aanraking met belangrijke Japanse tradities en rituelen. Ze leren de verschillen kennen tussen de Japanse kunst en Europese kunst.

Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

  • Argus Clou geschiedenis

Thema 3: Verre reizen en peperdure pepers. Geen directe link, maar er is wel een koppeling te maken met de handel van de VOC in Japan.

Thema 4: Rijkdom voor allen. Geen directe link, maar er is wel een koppeling te maken met de verschillen in schilderkunst.

  • Wijzer door de tijd

Thema 3: Nieuwe volken. Geen directe link, maar er is wel een koppeling te maken tussen de Nederlandse ridders en de Japanse samoerai. Ook is het mogelijk om de Westerse kalligrafie met de Japanse kalligrafie te vergelijken.

  • Speurtocht

Thema 1: De Gouden Eeuw. Er wordt een koppeling gemaakt met de Nederlandse handel in Japan en de verschillen in de schilderkunst.

Reserveren
Er kan geboekt worden via de Verwonder om de Hoek of rechtstreeks bij het museum via info@sieboldhuis.org