Vrije tijd

IMG 3875

Voorbeelden van de traditionele Japanse bezigheden is het telen van bonsaiboompjes en het maken van bloemschikkingen ofwel ikebana.

Voor het telen van bonsaiboompjes is veel geduld nodig. Een jonge stek wordt zo klein mogelijk gehouden. Het is daarbij de kunst om de deze niet groter dan circa 30 tot 40 centimeter te laten worden. Daarom worden de wortels ingekort en omwonden en wordt het boompje voortdurend gesnoeid. Door het stammetje met metaaldraad of stof in een gewenste vorm te buigen neemt deze langzaam maar zeker een kronkelende vorm aan.

ikebana is de kunst van het schikken van bloemen. Het gaat hierbij vooral om de compositie. De basis van deze compositie bestaat naast bloemen ook uit de vaas, de bladeren, de stelen en takken. Elke bloem heeft een eigen betekenis in Ikebana. Door gebruik te maken van bepaalde bloemen wordt er een betekenis gegeven aan het bloemstuk. Ikebana gaat dus verder dan alleen een mooie compositie: het gaat juist om het verhaal achter het bloemstuk.

In onze hal kunt u iedere week een nieuw Ikebana stuk bewonderen. Ook kunt u Ikebana workshops volgen in Japanmuseum SieboldHuis. Bekijk onze activiteitenpagina voor een actueel overzicht.