Literatuur

10723

De Japanse literatuur gaat terug tot de vroege 6de eeuw. De vroegste verhalen, zoals de Nihon Shoki en de Kojiki, gaan over streekverhalen in dicht- en verhaalvorm. Tot op de dag van vandaag wordt er in Japanse literatuur verwezen naar deze gedichten en verhalen.

Een belangrijk hoogtepunt in de Japanse literatuurgeschiedenis vindt plaats in de 11e eeuw: de periode van de vrouwendagboeken. Het bekendste voorbeeld uit deze periode is Genji Monogatari: het verhaal over Prins Genji, geschreven door Murasaki Shikibu. Dit verhaal wordt beschouwd als de eerste moderne roman.

In de 17e eeuw ontstond de bekende dichtvorm haiku. Deze dichtvorm bestaat uit 3 regels in 5-7-5 lettergrepen. Gedichten vormen een belangrijk onderdeel van de Japanse literatuur. Aan het keizerlijk hof was het maken van haakgedichten een hooggeschat tijdverdrijf. De vorm of het metrum van de gedichten ligt al vast sinds het prille begin.

Sinds midden vorige eeuw kunnen ook niet-Japanse lezers hun hart ophalen aan de Japanse letterkunde. Vooraanstaande schrijvers uit de 20e eeuw zijn Yasunari Kawabata, Junichiro Tanizaki en Yukio Mishima. Op dit moment is Haruki Murakami Japans bekendste schrijver. Nederlandse vertalingen van zijn werk zijn goed verkrijgbaar in de boekhandel.

In onze Panoramakamer vindt u enkele boeken die zijn meegebracht door Siebold. Liever zelf lezen? Breng een bezoekje aan onze museumshop!