Eten

PXL 20231031 133002112

Vroeger werd de Japanse economie in rijst gemeten. Rijst was toen te kostbaar om als volksvoedsel te dienen. De meeste boeren aten gekookte graankorrels, gierst of boekweit, soms verwerkt tot soba-noodles. Tegenwoordig wordt er veel rijst gegeten. Naast de witte kleverige rijst wordt er in Japan ook bruine rijst of zilvervliesrijst gegeten.

Van oudsher werd er in Japan niet veel vlees gegeten. Door het boeddhisme was Japan vooral een land van vegetariërs. Als overblijfsel van de vegetarische keuken bevatten veel gerechten tofu. Tofu is een goede bron van eiwit en bevat bijna geen vet. Er wordt vaak gezegd dat dit bijdraagt aan de goede gezondheid van de Japanse bevolking.

In de loop van de laatste eeuwen is het Japanse voedselpatroon sterk veranderd en lijkt het steeds meer op wat ook in het Westen gebruikelijk is. Zo is er een variatie aan broodjes, croissants, stokbrood en taartjes. McDonald's en andere hamburgerketens zijn overal te vinden en het eten van vlees op dagelijkse basis is heel gewoon geworden. Sommige gerechten lijken typisch Japans, maar zijn uit het Westen overgewaaid, zoals Teppanyaki. Bij dit gerecht wordt er bijvoorbeeld vlees op een hete plaat bereid.

Meer weten over Japanse gerechten? Breng een bezoekje aan onze museumshop! Hier vind je de beste Japanse kookboeken en het mooiste servies!