Etiquette

PXL 20231031 133102332 1

De meest bekende etiquette uit Japan is waarschijnlijk het buigen bij een ontmoeting, in plaats van het schudden van de handen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer etiquette. Zo is het in gezelschap onbeleefd om voor jezelf in te schenken. Men schenkt in voor degene naast zich. Het glas wordt met twee handen vastgehouden en aangereikt aan de juiste persoon. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de visitekaartjes! Deze worden ook met twee handen aan de ander aangereikt

Bij het eten met stokjes is erg onbeleefd om de eetstokjes rechtop in een kom rijst of een schaal te zetten. Dat is terug te leiden op een boeddhistische ceremonie bij crematies en roept dus onprettige associaties op.

Verder zijn er verschillende etiquette rondom hygiëne. In een zakdoek snuiten en deze weer in de broekzak stoppen wordt gezien als vies. Ook moeten de schoenen uit in huis. Zo wordt er geen straatvuil naar binnen gebracht. Tevens wassen Japanners vaak hun handen direct bij binnenkomst.

Zelf ook oefenen met Japanse etiquette? In onze museumshop koop je de allerleukste eetstokjes en de mooiste mokken voor thuis!