• Japan

Nagasaki - Liaison office

Nagasaki nacht

Japanmuseum SieboldHuis en de stad Leiden hebben een bijzondere band met de Japanse stad Nagasaki. Als u meer wilt weten over deze havenstad op het eiland Kyūshū kunt u verder lezen op deze pagina of een bezoek brengen aan het liaison office in het museum.

Liaison Office Universiteit van Nagasaki
Op de tweede verdieping van het museum heeft de Universiteit van Nagasaki een Liaison Office in Japanmuseum SieboldHuis. Sinds maart 2009 is deze kamer in gebruik voor studenten, medewerkers van de universiteit, onderzoekers en andere geïnteresseerden in de Leidse zusterstad Nagasaki. In de Liaison Office is meer informatie te vinden over de stad Nagasaki en de Universiteit aldaar. Bezoekers en geïnteresseerden zijn van harte welkom in de Liaison Office van de Universiteit van Nagasaki. Reserveer uw bezoek via info@sieboldhuis.org. Meer informatie en digitale brochures over de stad en de universiteit van Nagasaki zijn ook online te vinden via onderstaande links op deze pagina.

Nagasaki
Nagasaki (長崎) is een stad in de prefectuur Nagasaki op het eiland Kyūshū (九州). De stad heeft ruim 400.000 inwoners en ligt in de baai van Nagasaki. Meer informatie over de universiteit en de stad is te vinden via onderstaande links.

Sinds 2017 werd de bijzondere relatie tussen Leiden en de Japanse stad Nagasaki bevestigd met een stedenband. Nederland en Japan, maar vooral Leiden en Nagasaki zijn al jaren aan elkaar verbonden. De handelspost Deshima en Philipp Franz von Siebold (1796- 1866) spelen hierbij een belangrijke rol. In de baai van Nagasaki ligt het kunstmatige eilandje Deshima. Dit eilandje was ruim 200 jaar lang een Nederlandse handelspost. In die tijd was Japan afgesloten van de buitenwereld. Deshima was een van de weinige plekken waar de westerse wereld en Japan met elkaar in contact kwamen. Philipp Franz von Siebold, naamgever van Japanmuseum SieboldHuis, heeft van 1823 tot 1829 op het eilandje gewoond en in die periode het grootste gedeelte van zijn collectie bijeengebracht.

Kijk hier voor meer informatie over de stedenband en de Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki.