Sport

PXL 20231107 132954990

In de periode dat in Japan werd gevochten om de heerschappij van het land ontstond een klasse van getrainde soldaten (samoerai). Deze samoerai klasse ontwikkelde allerlei gevechtstechnieken ter voorbereiding op de veldslagen. Vandaag de dag zijn deze gevechtstechnieken te herkennen in Japanse vechtsporten.

Vechtsporten worden in Japan bushido genoemd; de weg of de leer van de krijger. Verschillende technieken in vechtsporten als judo, karate en jiujitsu zijn gebaseerd op eigen kracht, snelheid en het benutten van de reacties van een tegenstander. Bij andere vechtsporten, zoals kendō en iaido, wordt gebruik gemaakt van een object, bijvoorbeeld een bamboestok of een (houten) zwaard.

Het meest bedreven in verschillende bushidō waren ninja. Zij waren deel van geheime vechtscholen en stonden vaak in directe dienst van een lokale heerser: daimyō. Ze werden ingezet voor acties waarbij de opdrachtgever onbekend wilde blijven. Ninja werden van jongs af aan getraind. De leerlingen van een school behoorden meestal tot dezelfde families zodat de technieken geheim bleven.

Meer weten over samoerai? In onze Panoramakamer vindt u verschillende objecten gerelateerd aan samoerai waaronder enkele zwaarden.