Een reis naar Japan hoeft zich niet te beperken tot een bezoek aan Tokio. Er zijn bijzondere tempels en heiligdommen te bezichtigen en de natuur, vooral in de herfst en het voorjaar, kan heel indrukwekkend zijn.
De steden wisselen moderne hoogbouw en fraaie warenhuizen af met oude houten gebouwen. In een aantal steden zijn 18de eeuwse huizen bewaard gebleven en het traditionele Japan is nooit ver weg voor wie het zoekt. Er zijn oude stadjes met warmwaterbronnen en boerengemeenschappen waar een emmertje mandarijnen de helft kost van 1 mandarijn in de grote stad. En in Miyajima, het eilandje met de beschermde natuur voor de kust van Hiroshima, dwalen de tamme herten tot vlakbij het bekende heiligdom met de rode tori in de zee.
Japan beschikt over een uitgebreid net van treinen en bussen en elke plek is zo bereikbaar. Een goede tip voor buitenlandse bezoekers is om een Japan railpass te kopen. Deze speciale kaart geeft recht op een aantal weken vrij reizen met metro en treinen. Deze kan alleen voor vertrek naar Japan in Nederland gekocht worden. Deze pas geldt ook voor de bekende bullet train of Shinkansen, de hogesnelheidstrein die je in enkele uren naar de grote steden in Japan brengt. Met een enkele rit in de trein heeft de reiziger de kosten van de pass terugverdiend.
Alle straatnaamborden, voor zover aanwezig, zijn met Japanse karakters geschreven. Tegenwoordig is daar bijna altijd ook de uitspraak in het Engels aan toegevoegd. Met een goede plattegrond is het niet moeilijk om de weg te vinden en in de grote steden is met een beetje geluk wel iemand te vinden die in het Engels de weg wil wijzen. Ook voor Japanners is het niet altijd even makkelijk om een straat te vinden. Nummers volgens elkaar niet noodzakelijkerwijs chronologisch op en een adres is soms niet veel nauwkeuriger dan een opgave van het stratenblok waarin het zich moet bevinden. Het is dan ook handig om een adres in karakters te laten opschrijven, nadat een Japanssprekend persoon voor je heeft opgebeld om een precieze routebeschrijving te vragen.
Zo gauw een reiziger zich buiten de gebaande paden begeeft is het wat lastiger om je weg te vinden in Japan. Maar er zijn organisaties waarbij men een beroep kan doen op een vrijwilliger die een dag met je optrekt of met je mee reist. Voor reizigers die direct contact willen met Japanse personen is een verblijf in de minshoku of volkshotels een goede gelegenheid. Maar er kan ook een verblijf worden geregeld bij een Japans gezin thuis via een aantal reisorganisaties.
Het reizen in Japan wordt over het algemeen als veilig ervaren. Er zijn niet veel gevallen bekend van reizigers die werden beroofd of gerold en verlies van een koffer of tas is vaak maar tijdelijk. Als het bagagestuk wordt gevonden wordt het vaak bij de politie afgegeven en wordt er moeite gedaan het aan de eigenaar terug te bezorgen.
Voor reizigers die niet alleen met de hulp van een goede reisgids op stap willen gaan zijn er steeds meer reisorganisaties met een georganiseerde reis, al dan niet aan de hand van een thema.