Tentoonstelling

Zijden dromen

10 september 2010 t/m 24 oktober 2010

Zijdendromen1 Klein Uitsnede

Het textiel van Michiko Uehara is zo fijn als de dunne zijdedraden waarmee het geweven wordt. Deze uitzonderlijke Japanse textielkunstenares uit Okinawa weet precies hoe zij transparantie met de mooiste vormen kan combineren. Met de tentoonstelling ‘Zijden dromen’ in het SieboldHuis is haar werk nu ook voor het eerst in Nederland te bewonderen.

Michiko Uehara begon op 22-jarige leeftijd met weven tijdens haar studie in Tokyo. Na drie jaar keerde zij terug naar haar geboortestreek in het uiterste zuiden van Japan, Okinawa. De textielkunst van deze eilandengroep is zeer geavanceerd en Uehara put hier veel inspiratie uit.

Het ragfijne textiel dat zij vervaardigt, is zo transparant dat het bijna uit elkaar lijkt te vallen. De combinatie van haar drie deniers dunne draden en het gebruik van alleen zijde zorgt voor bijzonder heldere en glimmende weefsels die het licht lijken terug te kaatsen. Het zijde spint en verft zij zelf met enkel natuurlijke kleurstoffen. De stoffen die Uehara weeft, lijken op de vleugels van libellen die ons naar een wereld van zijden dromen voeren.