Tentoonstelling

Expositie 'Schoonheid van de imperfectie?'

24 september t/m 15 januari 2023

Japanmuseum SieboldHuis, Galerie YOMOOKA en Galerie Café Leidse Lente, initiëren van 24 september 2022 t/m 15 januari 2023 de kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’. Met dit project wil het SieboldHuis een podium bieden aan hedendaagse kunstenaars door middel van een wedstrijd.

Vanaf 24 september worden de resultaten van de kunstwedstrijd tentoongesteld; achttien werken in de Panoramakamer van het museum en tweeëntachtig werken in galerie YOMOOKA. Iedere kunstenaar heeft zich laten inspireren door het Japanse esthetische concept Wabi-sabi. Aan elke deelnemer werd een aardewerk kom verstrekt en de kunstenaars waren vrij om, binnen de gestelde dimensies, het werk te interpreteren naar het thema.

Meer informatie over deelname aan de kunstwedstrijd

Vrije interpretatie

In totaal worden er achttien werken in het museum getoond in speciaal voor dit doel gemaakte vitrines en 82 werken in de galerie YOMOOKA. Iedere kunstenaar kan met één werk (afmeting max. 25x25x25 cm) deelnemen met als thema ‘Schoonheid van de imperfectie’, geïnspireerd op het Japanse esthetische concept Wabi-sabi. Er wordt een aardewerk kom aan iedere deelnemende kunstenaar verstrekt. De kunstenaar is vrij om, binnen de gestelde dimensies, het werk te interpreteren naar het thema. De kunstenaar gebruikt de kom als basis van het werk. De vorm hierin is vrij zolang het werk zich binnen de gestelde dimensies houdt. De 3D-werken worden tentoongesteld in een vitrine.

Met de kunstwedstrijd willen wij de integratie van digitale kunst door middel van NFT’s koppelen aan de fysieke werken die worden gemaakt door de participerende kunstenaars. Hierdoor bestaat het project niet alleen fysiek in het museum en galerie, maar heeft het ook authentiek bestaansrecht in de digitale wereld. Door de integratie van deze twee werelden willen we een vooruitstrevende blik op kunst geven en vooruitlopen op belangrijke ontwikkelingen in de kunstwereld.

Alle fysiek geëxposeerde werken worden ten verkoop aangeboden voor €450,- incl. BTW waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan de kunstenaar.

Ook worden er NFT’s gemaakt van de werken en via Opensea.io aangeboden.

Jury en selectie

Maandag 19 september 2022 zal een deskundige jury een selectie maken uit alle kunstwerken. De jury kiest op basis van uitwerking van het thema ‘Schoonheid van de imperfectie?’, materiaalgebruik, technische vaardigheid en verbeeldingskracht. Je hoort in de loop van de week of jouw werk is geselecteerd. 18 werken zullen worden geselecteerd voor de expositie in Japanmuseum SieboldHuis. De overige werken worden tentoongesteld bij galerie YOMOOKA. De werken blijven tot en met de expositie in bezit van het Museum en de Galerie.

De jury maakt de selectie voor het museum of de galerie. Ook kiezen zij drie prijswinnaars. De jury zal bestaan uit directeur Kunstacademie Leiden Pieter Berkhout, Galeriehouder Jorg Rozier van YOMOOKA en Artdirector Diana Lepelaar van Galerie Café Leidse Lente en directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier.

Opening

Op maandag 26 september 2022 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling plaats van 16.00-18.00 in Japanmuseum SieboldHuis. De kunstenaars krijgen die middag ruimschoots gelegenheid elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en beide exposities in het SieboldHuis te bekijken. De tentoonstelling wordt geopend om 16.30 uur door de directeur van Japanmuseum SieboldHuis, Kris Schiermeier. Bij de opening van de tentoonstelling worden drie prijzen uitgereikt aan de kunstenaars. Uit de selectie wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De winnaars worden vermeld op de website van het museum en de Galerie.

Workshops en randprogrammering
In het kader van de tentoonstelling worden er workshops geprogrammeerd. Zie hiervoor de website van het SieboldHuis.

Ophalen van werk na beëindiging tentoonstelling
De kunstenaar blijft eigenaar van het werk, tenzij het wordt verkocht tijdens de expositie. Alle kunstenaars worden gevraagd om de werken op te halen na beëindiging van de expositie. De ophaaldagen hiervoor zijn: 21 en 28 januari 2023 tussen 12:00 en 17:00.

Verzekering
Japanmuseum SieboldHuis, Galerie Café Leidse Lente en YOMOOKA zijn niet verantwoordelijk voor schade tijdens de selectie, voorrondes en de tentoonstelling. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verzekering van het gemaakte werk.