• Nieuws

Nieuws

Winnaars hedendaagse kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’ bekend.

Geplaatst op 27 september 2022

Eerste en tweede prijs

Japanmuseum SieboldHuis, Galerie YOMOOKA en Galerie Café Leidse Lente organiseerden de kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’. Op maandag 26 september werd de winnaar bekend gemaakt.

De winnaar Allart Lakke heeft de jury verrast met zijn werk “Sokkeltje voor een kwetsuur” uit de serie Optocht van Afgekeurde Beelden. De uitvoering van dit werk is zit vol humor met een knipoog en is overduidelijk wabi-sabi. Het toont beschadiging, kwetsbaarheid, ook starheid en is zeer aanwezig in de ruimte. Hij wint hiermee 1.000 euro en een plaats in een groepstentoonstelling in Galerie YOMOOKA.

Winnende werken schoonheid van de imperfectie

De tweede prijs is gegaan naar Eva de Visser, de jury vond haar werk schitterend in uitvoering, prachtig gemaakt en de natuur en vergankelijkheid is er mooi in verwerkt. Zij wint 750 euro en een plek in de groepstentoonstelling in Galerie Yomooka. De derde prijs is uitgereikt aan Ivonne Lucker, die 500 euro en ook een plek in de groepstentoonstelling krijgt. Emmy van Eijk won de publieksprijs tijdens de Kunstroute in galerie YOMOOKA en kreeg daarmee een plekje in de expositie in Japanmuseum SieboldHuis. De jury bestaande uit Pieter Berkhout, directeur Kunstacademie Leiden, Galeriehouder Jorg Rozier van YOMOOKA, Artdirector Diana Lepelaar van Galerie Café Leidse Lente en directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier hadden de lastige taak de drie winnaars te selecteren uit vijfentachtig inzendingen.

Prijswinnaars Schoonheid van de imperfectie

Elke deelnemende kunstenaar ging aan de slag met een aardewerken kom en het thema ‘Schoonheid van de imperfectie?’, waarbij zij geïnspireerd werden door het Japanse esthetische concept Wabi-sabi. De kunstenaars waren vrij om, binnen de gestelde dimensies, het werk te interpreteren naar het thema, waarbij de kom de basis van het werk was. Tot en met 15 januari zijn 18 kommen in Japanmuseum SieboldHuis te zien en zo’n 65 inzendingen zijn te bekijken in Galerie Yomooka.

Publieksprijs en verkoopexpositie
Uit de 18 kommen in de Panoramakamer van Japanmuseum SieboldHuis kunnen de bezoekers hun favoriete kunstwerk kiezen. Aan het eind van de expositie wint deze kunstenaar eeuwige roem en de catalogus ‘Wabi-sabi’. Daarnaast worden de kunstwerken te koop aangeboden voor 450 euro, waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan de kunstenaar.

Deze kunstwedstrijd en expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Leiden