• Nieuws

Nieuws

Kunstwedstrijd 'Schoonheid van de imperfectie?'

Geplaatst op 08 juni 2022

Schoonheid van de imperfectie

Wij nodigen kunstenaars uit om mee te doen en in te schrijven voor de kunstwedstrijd en expositie ‘Schoonheid van de imperfectie?’ in Japanmuseum SieboldHuis te Leiden in samenwerking met Galerie Café Leidse Lente en YOMOOKA.

Japanmuseum SieboldHuis, Galerie YOMOOKA en Galerie Café Leidse Lente, initiëren van 24 september 2022 t/m 15 januari 2023 de kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’.
Met dit project wil het SieboldHuis een podium bieden aan hedendaagse kunstenaars door middel van een wedstrijd.

Vrije interpretatie

In totaal worden er achttien werken in het museum getoond in speciaal voor dit doel gemaakte vitrines en 92 werken in de galerie YOMOOKA. Iedere kunstenaar kan met één werk (afmeting max. 25x25x25 cm) deelnemen met als thema ‘Schoonheid van de imperfectie’, geïnspireerd op het Japanse esthetische concept Wabi-sabi. Er wordt een aardewerk kom aan iedere deelnemende kunstenaar verstrekt. De kunstenaar is vrij om, binnen de gestelde dimensies, het werk te interpreteren naar het thema. De kunstenaar gebruikt de kom als basis van het werk. De vorm hierin is vrij zolang het werk zich binnen de gestelde dimensies houdt. De 3D-werken worden tentoongesteld in een vitrine.

Met de kunstwedstrijd willen wij de integratie van digitale kunst door middel van NFT’s koppelen aan de fysieke werken die worden gemaakt door de participerende kunstenaars. Hierdoor bestaat het project niet alleen fysiek in het museum en galerie, maar heeft het ook authentiek bestaansrecht in de digitale wereld. Door de integratie van deze twee werelden willen we een vooruitstrevende blik op kunst geven en vooruitlopen op belangrijke ontwikkelingen in de kunstwereld.

Alle fysiek geëxposeerde werken worden ten verkoop aangeboden voor €450,- incl. BTW waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan de kunstenaar.

Ook worden er NFT’s gemaakt van de werken en via Opensea.io aangeboden.

Prijzen

 • Eerste prijs: € 1000,-
 • Tweede prijs: € 750,-
 • Derde prijs: € 500,-

  De 3 winnaars krijgen een groepstentoonstelling in YOMOOKA in 2023.
 • Publieksprijs Kunstroute: het winnende werk krijgt een plek in de expositie in het SieboldHuis.
 • Publieksprijs SieboldHuis: ontvangt eeuwige roem en een catalogus van de Wabi-sabi tentoonstelling.

Praktische informatie en deelname kunstwedstrijd en expositie:Verkooptentoonstelling en NFT:

Alle fysiek geëxposeerde werken worden ten verkoop aangeboden voor €450,- incl. BTW.
Alle NFT’s worden via Opensea.io aangeboden voor 0.3ETH.

De werken kunnen na afloop van de tentoonstelling zonder winstoogmerk verkocht worden via Galerie Café Leidse Lente en Yomooka. De Galerie verzorgt de verkoop met de klant. Zowel de kunstenaar als de klant ontvangt een overeenkomst. De klant kan het werk op afspraak na de tentoonstelling in de Galerie komen ophalen.
Voor de NFT’s wordt een fixed fee van 20% gevraagd om gas fee’s (creatie kosten) en de creatie van de NFT mee te bekostigen.

Algemene voorwaarde deelname:

 • De inschrijving is pas definitief wanneer je hebt betaald.
 • Je ontvangt een aardewerk kom van ca. 20 x 20 cm
 • Bij annulering van jouw deelname krijg je geen geld terug.
 • Je kunt alleen deelnemen met eigen werk en dus niet met het werk van iemand
  anders.
 • Het ingeleverde werk heeft max 25 x 25 x 25 cm als afmeting.
 • Lees deze pagina goed om misverstanden te voorkomen.

Auteursrechten

 • De kunstenaar verklaart dat hij/zij de intellectuele rechten bezit van het ingeschreven werk.
 • De kunstenaar geeft de toestemming om een afbeelding van zijn werk op te nemen
  op de websites van de betrokken partijen, brochure en opensea.io (NFT) en andere uitingen in verband met de tentoonstelling van de deelnemende kunstwerken.

Inschrijvingskosten

De inschrijvingskosten bedragen €35,00 Je kan het bedrag van € 35,00 overmaken aan:
Galerie Café Leidse Lente
NL31 INGB 0006 5116 54 te Leiden
Onder vermelding van Kunstwedstrijd 2022

Hoe schrijf ik me in?

Nadat je betaald hebt ben je ingeschreven. Bekijk hieronder de data waarop jij de aardewerk kom kan ophalen. Hiervoor hoef je geen aparte afspraak te maken, je kan gewoon langskomen.


Vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen over de wedstrijd, dan kunt u zich richten tot info@yomooka.nl.


Belangrijke data:

Deadline aanmelden:
Inschrijven kan t/m 24 juni 2022

Ophalen
18 en 25 juni 2022 worden alle deelnemende kunstenaars uitgenodigd hun aardewerk kom op te halen bij Galerie YOMOOKA aan de Haagweg 4 E13 in Leiden tussen 12.00-17.00 uur.

Inbrengen
3 en/of 10 september worden alle deelnemende kunstenaars uitgenodigd hun kunstwerk naar YOMOOKA, Haagweg 4 E13 in Leiden te brengen tussen 12.00-17.00 uur.

Bezoekadres:
Galerie YOMOOKA
Kunstcentrum Haagweg 4 E13
2311AA te Leiden

Je kunt parkeren op het parkeerterrein Haagweg 8, 2311 AA Leiden.

Ieder werk moet aan de achterzijde van het werk (niet op de verpakking) voorzien zijn van:

 • Tekst (max 250 woorden)
 • Titel:
 • Naam:
 • E-mail:
 • Tel.:
 • Website:

Jury en selectie

Maandag 19 september 2022 zal een deskundige jury een selectie maken uit alle kunstwerken. De jury kiest op basis van uitwerking van het thema ‘Schoonheid van de imperfectie?’, materiaalgebruik, technische vaardigheid en verbeeldingskracht. Je hoort in de loop van de week of jouw werk is geselecteerd. 18 werken zullen worden geselecteerd voor de expositie in Japanmuseum SieboldHuis. De overige werken worden tentoongesteld bij galerie YOMOOKA. De werken blijven tot en met de expositie in bezit van het Museum en de Galerie.

De jury maakt de selectie voor het museum of de galerie. Ook kiezen zij drie prijswinnaars. De jury zal bestaan uit directeur Kunstacademie Leiden Pieter Berkhout, Galeriehouder Jorg Rozier van YOMOOKA en Artdirector Diana Lepelaar van Galerie Café Leidse Lente en directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier.

Opening

Op maandag 26 september 2022 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling plaats van 16.00-18.00 in Japanmuseum SieboldHuis. De kunstenaars krijgen die middag ruimschoots gelegenheid elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en beide exposities in het SieboldHuis te bekijken. De tentoonstelling wordt geopend om 16.30 uur door de directeur van Japanmuseum SieboldHuis, Kris Schiermeier. Bij de opening van de tentoonstelling worden drie prijzen uitgereikt aan de kunstenaars. Uit de selectie wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De winnaars worden vermeld op de website van het museum en de Galerie.

Workshops en randprogrammering
In het kader van de tentoonstelling worden er workshops geprogrammeerd. Zie hiervoor de website van het SieboldHuis.

Ophalen van werk na beëindiging tentoonstelling
De kunstenaar blijft eigenaar van het werk, tenzij het wordt verkocht tijdens de expositie. Alle kunstenaars worden gevraagd om de werken op te halen na beëindiging van de expositie. De ophaaldagen hiervoor zijn: 21 en 28 januari 2023 tussen 12:00 en 17:00.

Verzekering
Japanmuseum SieboldHuis, Galerie Café Leidse Lente en YOMOOKA zijn niet verantwoordelijk voor schade tijdens de selectie, voorrondes en de tentoonstelling. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verzekering van het gemaakte werk.

Schoonheid van imperfectie