Tentoonstelling

Kawaii Kimono

02 juni 2011 t/m 28 augustus 2011

Kimono Met Ballen  Hr1

Kleding heeft een belangrijke plaats in het sociale leven in Japan, vooral kinderkleding. Sinds de 16e en 17e eeuw werden speciale kinderkimono’s ontworpen die werden gedragen door kinderen uit welgestelde families. De zijden of katoenen kimono’s zijn alle versierd met schildpadden, dennen, bamboe en kraanvogels. Het zijn symbolen voor een lang en gelukkig leven. Meisjeskimono’s bevatten vaak aanvullende symbolen voor een goed huwelijk en vruchtbaarheid, de jongensgewaden zijn versierd met symbolen voor dapperheid, rijkdom en succes. Ze laten zien hoeveel geluk en liefde de moeder en de familie het kind toewensten. De unieke collectie kinderkimono’s van Kazuko Nakano bevat topstukken uit de 16e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. Met deze tentoonstelling wordt een kijkje gegund in de wereld van Japanse families en hun liefde voor kinderen.

Programma

Bij de tentoonstelling Kawaii Kimono organiseert het SieboldHuis verschillende activiteiten. Deelname aan de activiteiten is gratis. Reservering en toegangskaartje voor het museum zijn wel vereist.

Gratis rondleidingen over de tentoonstelling op 5 zaterdagen om 11.00 uur: op zaterdag 25 juni, zaterdag 2 juli, zaterdag 23 juli (VOL), zondag 31 juli (VOL) en zaterdag 6 augustus (VOL).

Speciale rondleiding over de tentoonstelling op aanvraag ook mogelijk.

Lezing "De kinderkimono: een kleine kimono voor grote verwachtingen in het leven" door Linda Hanssen, conservator Textiel in het Wereldmuseum, op zondag 10 juli om 14.00 uur (lezing vindt plaats in de Panoramakamer in het SieboldHuis). Hanssen gaat in op de geschiedenis van de kimono en wat de betekenis is van de kinderkimono vroeger en nu. De lezing begint om 14.00 uur. Reserveren gewenst voor vrijdag 8 juli via email: info@sieboldhuis.org.

Lezing "De kimono der kleine zielen" door Yumiko Kunimori, op zondag 31 juli om 14.00 uur. Voertaal is Nederlands. Aan de hand van foto’s, prenten en ander beeldmateriaal schept zij een beeld van hoe Japanse kinderen in het oude Japan kimono’s droegen, wanneer, waarom en tijdens welke evenementen. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze lezing.

Help Japan, trek een kimono aan! Op zondagmiddag 31 juli kunnen bezoekers zich laten omtoveren tot een Japanner. Vier Japanse dames staan klaar om alle bezoekers om te laten kleden in een kimono. Daarna kunt u voor € 2,00 op de foto tussen prachtige kimono's. De opbrengst hiervan gaat naar de stad Yamada, die ligt in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied. Dus help Japan, trek een kimono aan op zondag 31 juli vanaf 13.00 uur!

-> Foto's van "Help Japan, trek een kimono aan!" zijn via deze link te bekijken: http://www.flickr.com/photos/sieboldhuis

Fashion weekend: Van cosplay tot lolita en gyaru - moderne Japanse kledingstijlen verantwoord, op zaterdag 13 & zondag 14 augustus. Twee keer per dag, om 13.00 uur en om 14.30 uur een modeshow met verschillende moderne Japanse kledingstijlen, inclusief uitleg over herkomst en hoe het zich in de rest van de wereld manifesteert.

-> Foto's van het Fashion Weekend op zaterdag kunt u hier bekijken: http://www.pbase.com/kees_s/sieboldhuis. Hieronder nog een afbeelding van de zondag.

Fashionweekend Sh Zondag Middel

Voor de pers

Lees het persbericht online hier
Download afbeeldingen (3 afbeeldingen in HighRes) hier

Deze tentoonstelling wordt gesponsord door All Nippon Airways (ANA).