• Nieuws

Nieuws

De vlag uit voor 200 jaar Siebold in Japan

Geplaatst op 13 oktober 2023

Vlag hijsen 2

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat arts en verzamelaar Philipp Franz von Siebold aankwam op de Nederlandse handelspost Deshima in Japan. Om deze gelegenheid te herdenken werdop 13 oktober 2023 in het openluchtmuseum Deshima in Nagasaki de Nederlandse vlag gehesen door de directeur van Japanmuseum SieboldHuis, Kris Schiermeier. Dit deed zij samen met de nazaten van Siebold, waarnemend ambassadeur in Japan, Theo Peters, en de burgemeester van Nagasaki, Shirō Suzuki. Leiden en Nagasaki hebben sinds 2017 een stedenband.

Toen Siebold op Deshima verbleef begin 19e eeuw stond er aan de westkant van het voormalige eiland Deshima een 30 meter hoge vlaggenmast. De mast met Nederlandse vlag had op dat moment al meer dan 100 jaar gediend als een herkenningspunt van Deshima: de plaats waar Nederlanders in Japan verbleven. Daarnaast was het een belangrijk symbool voor de handelsrelaties tussen Nederland en Japan.

In de tweede helft van de 19e eeuw verloor de handelspost Deshima zijn functie. De Nederlandse vlag en de vlaggenmast verdwenen. Dit jaar is er een nieuwe vlaggenmast geïnstalleerd op Deshima op de originele locatie van de voormalige vlaggenmast ter ere van de 200ste verjaardag van Siebolds bezoek aan Japan. Op 13 oktober 2023 werd voor het eerst weer de Nederlandse vlag gehesen. De vlag zal iedere zaterdag en zondag en op Japanse en Nederlandse feestdagen worden gehesen.

Ontwerp zonder titel 7