Lezing

Naakt in de Japanse schilderkunst

Zondag 25 augustus 2019, 14.00 - 15.00 uur

Yamamoto Hosui Liggend Naakt 1882

Bijschrift afbeelding: Yamamoto Hosui (1850-1906), Liggend naakt, 1882

Kom meer te weten over naakt in de Japanse schilderkunst rond 1900 in de lezing van Inge Klompmakers

De tentoonstelling Japans naakt geeft een overzicht van de Japanse fotografie van eind 19e eeuw tot heden, met het naakt als onderwerp. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling geeft Inge Klompmakers op 25 augustus in Japanmuseum SieboldHuis de lezing 'Naakt in de Japanse schilderkunst rond 1900'.

In de lezing gaat Inge in op de introductie van het naakt in de Japanse schilderkunst aan het einde van de 19eeeuw, als nieuw onderwerp dat geïmporteerd werd vanuit de westerse kunstwereld tegelijkertijd met het medium olieverf.

Wat betekende het schilderen van het naakt voor moderne kunstenaars en hoe bemoeilijkte een preutse Japanse overheid het tonen van het menselijk naakt op exposities? Waarom zorgde de schildering Modern Toilette van Kuroda Seiki (1866-1924) voor zoveel reuring in de kunstwereld? Deze vragen komen aan de orde in de lezing en ook laat Inge tal van voorbeelden zien uit het begin van de 20eeeuw wanneer stromingen als expressionisme en fauvisme ook hun intrede in de Japanse kunstwereld hebben gedaan.

Inge Klompmakers4

Inge Klompmakers

Inge Klompmakers (Japanologe en kunsthistorica) is al ruim 20 jaar professioneel werkzaam in het internationale Japanse kunstveld. Inge geeft lezingen en presentaties voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland zoals gastcolleges voor de vakgroepen kunstgeschiedenis en Japans van de universiteit Leiden en de 8-delige cursus Japanse kunst voor de Vrije Academie. Op haar website Yoyogi Park deelt ze haar enthousiasme en kennis op het gebied van Japanse kunst en cultuur.

Datum: 25 augustus 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Maximumcapaciteit: 45 personen
Reserveren: Via onderstaand formulier