Tentoonstelling

Japans naakt

15 maart t/m 8 september 2019

Door meer dan honderdtwintig naaktfoto's wordt de geschiedenis van de Japanse fotografie blootgelegd
Jpns Nkt Header Facebook 01

Foto: Nakayama Unto

Van 15 maart t/m 8 september 2019 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Japans naakt’.
De tentoonstelling laat de ontwikkelingen zien in de Japanse naaktfotografie vanaf de 19e eeuw tot vandaag. 35 topfotografen, onder wie Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Izu Kenro en Honjo Koro tonen hun artistieke visie op het menselijk lichaam.
De weergave van het naakte lijf kan ingezet worden voor seksuele aantrekking, als kunstvorm of om een statement te maken. De invloed van het westen en veranderende ideeën in de Japanse maatschappij over gender, naaktheid en seksualiteit zijn te zien in meer dan honderdtwintig foto’s.

Kikuo

Foto: Takano Ryudai, Kikuo (Reclining Woo-man), 1999. Credits: Copyright Takano Ryudai ? Courtesy Yumiko Chiba Associates

De ontwikkeling van fotografie in Japan
De nieuwe fototechniek, uit het begin van de negentiende 19e eeuw, werd in Japan onmiddellijk geapprecieerd als “kopie van de waarheid”. Voor de westerlingen ontstond de commerciële toeristische variant, met bijvoorbeeld halfontklede geisha’s die in een fotostudio het Japanse badritueel simuleerden: exotisch en erotisch!

Nude Geisha Cabinet 2 Lr

Foto: Anoniem, Naakte geisha's, circa 1880. Collectie Sakura-do, Tokyo

Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd de fotografie niet langer alleen als kopie van de wereld beschouwd, maar ontwikkelde zich de kunstzinnige variant. Foto’s kregen een zachte focus en werden gemanipuleerd zodat ze een schilderachtige uitstraling kregen, zoals te zien is in het werk Unto Nakayama (ca.1900 -?).

Unto Nude

Foto: Nakayama Unto, Naakt, begin 1930. Credits: Collectie IBASHO, Antwerpen

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd er volop geëxperimenteerd met verschillende technieken in diverse modernistische stromingen, waaronder de Nieuwe Fotografie, die was gebaseerd op onder andere de Nieuwe Zakelijkheid. Het naakte vrouwenlichaam werd als esthetisch object benaderd.

Als tegenbeweging ontstond in dezelfde tijd het fotorealisme, dat doorliep tot na de Tweede Wereldoorlog. Foto’s moesten het dagelijks leven en de Japanse tradities vastleggen, zoals zichtbaar is in het werk van Iwase Yoshiyuki (1904-2001). Hij portretteerde halfnaakte parelduiksters.

Iw Nude In Water Holding Fishing Net Lr

Foto: Iwase Yoshiyuki, Zonder titel, circa 1955. Credits: Copyright The Estate of Yoshiyuki Iwase / Courtesy Eric Franck Fine Art, London

Vervolgens komen de sociaal-realistische fotografie, de subjectieve en de experimentele fotografie. Bij dit laatste genre werden de grenzen van de kunst onderzocht en overschreden. De intuïtieve, korrelige en onscherpe foto’s van Moriyama Daido (1938 -) en het surrealistische en abstracte werk van Honjo Koro (1907–1995) laten dit zien.

Koro Honjo

Foto: Honjo Koro, Naakt 3, ca 1951-1954. Credits: Copyright The Estate of Honjo Koro / Courtesy Kicken, Berlijn

In de jaren ‘80 en ‘90 komt de erotische fotografie tot bloei. Araki Nobuyoshi (1940 -) staat bij het westerse publiek bekend om zijn pornografische foto’s van vrouwen in bondage. Maar zoals in de tentoonstelling is te zien was hij ook de eerste Japanse fotograaf die foto’s gebruikte als een dagboek, waardoor zijn werk ook een persoonlijke en intieme kant heeft.

Araki 34 Lr

Foto: Araki Nobuyoshi, Zonder titel uit de serie Allurin Hell, 2008. Credits: Copyright Araki Nobuyoshi, collectie Bert Sliggers/Andrea de Wilde Courtesy Relfex, Amsterdam

De foto’s van de jongste generatie fotografen tonen nieuwe trends, maar ook de invloed en verwijzing naar het werk van de generaties voor hen. Zo richt Gondaira Taichi (1956 -) zijn camera op de klassieke schoonheid van het vrouwelijk lichaam en hij eert de verdwenen traditionele Japanse waarden en levenswijze in zijn werk.

N 12 Past Distance View

Foto: Gondaira Taichi, Zomer ochtend, 2013. Credits: Copyright Gondaira Taichi / Courtesy IBASHO, Antwerpen

‘Japans naakt’ geeft door de ogen van vijfendertig fotografen een veelzijdige kijk op het menselijk lichaam. Met meer dan honderdtwintig naaktfoto’s wordt de geschiedenis van de Japanse fotografie geopenbaard in Japanmuseum SieboldHuis.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus en deze is te koop in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.

07 Rem Marina Lr 2004 St 1070 B Lr Fukase Family 4

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

logos-Japans-naakt.png#asset:28310