Tentoonstelling

Zijden Pracht. Kimono’s uit de Kubota collectie

06 maart 2015 t/m 31 mei 2015

Detail  Kimono Kiyohime

Van 6 maart t/m 31 mei 2015 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Zijden Pracht. Kimono’s uit de Kubota Collectie’. Zestien topstukken van Itchiku Kubota (1917-2003) van circa twee meter hoog en anderhalve meter breed kunt u in detail bewonderen. Twaalf van deze pronkstukken zijn voor het eerst in Nederland te zien.

De kimono is de nationale dracht in Japan. Het kledingstuk bestaat uit een weefsel van bijna 13 meter lang en 36 centimeter breed. Het eenvoudige patroon van een kimono is de perfecte basis voor zwaar gedecoreerde stoffen. Hierdoor is een rijke Japanse traditie  van weven, schilderen, borduren en verven ontstaan. Kubota maakte zich meester van de gecompliceerde tsujigahana techniek uit de eind 14de – 17de eeuw, de Gouden eeuw in Japan. Hij herontdekte en creëerde een geheel eigentijdse visie op deze techniek door het gebruik van moderne materialen, vormen en dessins. Dat de kunstwerken vaak te mooi en kostbaar zijn om te dragen is niet meer dan logisch, want de productie is bewerkelijk en eist perfectie. Minstens veertig verfbaden, driehonderd kleuren en een heel jaar handwerk zijn nodig voor één Kubota- kimono.

De textielkunstenaar bewijst dat een kimono meer is dan een ‘ding om te dragen’ (de letterlijke betekenis van het woord kimono). Op de veelvuldig geverfde stoffen voegt hij inktschilderingen, borduursels en verguldsel toe, vaak op meerdere kimono’s naast elkaar zodat er een doorlopende afbeelding ontstaat. In deze tentoonstelling ziet u bijvoorbeeld een besneeuwd berglandschap (‘The symphony of Light’) of een golvende oceaan (‘Oceans’). Ook maakt hij kleurrijke kimono’s geïnspireerd op de werken van Gaudí en de traditioneel Japanse bloeiende kersenbloesem.

Gastconservator Linda Hanssen selecteerde 16 topstukken uit de Kubota-collectie voor het SieboldHuis. De Kimono’s en de documentaire over het leven en werk van Itchiku Kubota kunt u dit voorjaar in het Japanmuseum zien.  Laat u begeesteren door deze verloren gewaande techniek van textieldecoratie en de met de hand vervaardigde kimono’s van een uitbundige en blijvende schoonheid. Al met al, Japanse perfectie in zijde.
 
Gelijktijdig met ‘Zijden Pracht’ toont Japanmuse
um SieboldHuis textiel-exposities van Windkracht 10 en amateurkunstenaars van Stidoc, die reageren op de Sieboldcollectie.
Bij de tentoonstelling is een fraai geïllustreerde catalogus te verkrijgen, waarin o.a. de 16 kimono’s uit ‘Zijden Pracht’ afgebeeld staan.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is er een gratis speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, workshops, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door 

  • Mondriaan Fonds
  • Astellas Pharma B.V.
  • International Chodiev Foundation
  • Corts Foundation 
Rei
Yuu