Tentoonstelling

Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryohei

20 september 2019 t/m 19 januari 2020

Vs Header Facebook Groot

Ontdek de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen in de tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei’. Voor het eerst is er in Europa een overzichtstentoonstelling met bruiklenen, uit Japanse en Europese privécollecties, te zien. Van 20 september 2019 t/m 19 januari 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis ruim honderddertig etsen die doen denken aan de zeldzame landschapsetsen van Rembrandt van Rijn.

De tentoonstelling 'Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei' kreeg 5 ●●●●● van NRC; "Meeslepend verstilde Japanse landschappen van Tanaka Ryohei. De Japanse etser Tanaka Ryohei is een meester in het vastleggen van traditionele landschappen van zijn geboortestreek. Meer dan honderd van zijn verstilde werken zijn te zien op een schitterend verzorgde expositie in het SieboldHuis in Leiden".

Benieuwd naar de recensie? Klik hier voor de beeldende tentoonstellingsbeschrijving.

Streven naar perfectie
Tanaka Ryōhei (1933) werkt volgens het Japanse motto ‘Streef naar perfectie in alles wat je doet’. De graficus heeft zijn leven gewijd aan de verbeelding van het landelijke Japan. De gedetailleerde etsen in zwart-wit en kleur tonen het Japan met boerenhoeves, tempels en landschappen. Daarbij brengt hij niet alleen de schoonheid, maar ook het verval zorgvuldig in beeld. Tanaka haalt zijn inspiratie uit de omgeving van Kyoto. In zijn atelier zet hij zijn schetsen om naar duizenden fijne lijnen als basis voor een nieuwe prent. De texturen van riet, hout en natuurlijke elementen maakt hij door zijn etstechniek bijna tastbaar.

Tr 052
Tr 077
Tr 064
Tr 050

Rembrandt-jaar
De tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid’ is geprogrammeerd in het kader van het Rembrandt-jaar. In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt vanwege de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester. Het hele jaar zijn er tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land. Rond 1640 trok Rembrandt er op uit om te tekenen in de landelijke omgeving van Amsterdam. 350 jaar later zocht Tanaka Ryōhei ook de inspiratie in zijn streek en tekende in de natuur. Beide kunstenaars werken anders maar in dezelfde techniek en delen ook hun liefde voor texturen van de rustieke hoeves op het platteland. Het is dan ook toepasselijk dat de Japanse etsen van Tanaka voor het eerst in Leiden, de geboortestad van de grote etskunstenaar Rembrandt van Rijn te zien zijn.

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Deze zal te koop zijn in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Tr 117
Tr 126

'Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei' in Japanmuseum SieboldHuis