Tentoonstelling

Vaste tentoonstelling

Doorlopend

5549

Japanmuseum SieboldHuis herbergt het mooiste uit Japan achter een Nederlandse historische gevel. Het museum is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866), die dit huis van 1832 tot 1845 bewoonde. Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold. Deze voorwerpen komen uit de collecties van Naturalis Biodiversity Center, Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Met de gratis audio-tour ontdekt u de topstukken uit de Siebold-collectie.

In de introductiefilm in de Japankamer leert u Siebold kennen. De film vertelt het verhaal van zijn leven, werk en tijd in Japan. De tentoonstellingszalen hebben elk een eigen sfeer en geven een impressie van het verleden. De Panoramakamer geeft een overzicht van de diversiteit van de Siebold-Collectie en in de Flora en Faunakamer krijgt u inzicht in de bijzondere Japanse planten en diersoorten. De Siebold-collectie vormt een unieke tijdscapsule van 20 tot 30 jaar Japanse cultuur.

5568
5574

Panoramakamer

In de zes jaren die Siebold in Japan woonde, heeft hij een immense collectie opgebouwd van meer dan 25.000 voorwerpen. Hij wist met behulp van Japanse vrienden en leerlingen, veel voorwerpen te verzamelen. Zo vroeg hij vaak specimens van planten, dieren of gebruiksvoorwerpen als betaling voor medische diensten of het afnemen van examens. In de Panoramakamer, met bijna vier meter hoge vitrines, staat een deel van deze enorm diverse collectie opgesteld.

Flora & Faunakamer

De intieme kamer met dieren en planten op sterkwater en intens kleurige aquarellen. In de Flora en Faunakamer staat een deel van de door Siebold verzamelde planten- en diersoorten opgesteld. Siebold had veel verstand van planten, maar heeft ook dieren verzameld om een zo goed mogelijk beeld van de leefwereld van Japan te kunnen geven. In zijn collectie zijn zelfs planten- en diersoorten vertegenwoordigd die nu uitgestorven zijn.

Ontwerp zonder titel 15

Tuin

In de tuin staat het borstbeeld van Siebold en zijn een aantal van de door hem geïntroduceerde plantensoorten terug te vinden. Een groot deel van de planten die wij nu als Nederlands beschouwen, heeft Siebold meegenomen vanuit Japan.