Tentoonstelling

Transformatie/Inspiratie

16 september 2012 t/m 25 november 2012

We Connect Cropped Kopie

Twee beeldende kunstenaars, Madelon Hooykaas en Keiko Sato, reageren met hun multimediale installaties op elkaar en de collectie van Japanmuseum SieboldHuis.

Hedendaagse kunst door Hooykaas en Sato

Met de werken van Sato en Hooykaas krijgt het SieboldHuis een nieuwe dimensie, een die de 19e eeuwse Japanse objecten en artefacten op een nieuwe manier met het heden verbindt. De installaties gaan een dialoog aan met de ruimte en daarnaast verwijzen de werken van de kunstenaars naar elkaar. Hierin vindt men de transformatie en wederzijdse inspiratie. De multimediale werken staan verspreid door het hele SieboldHuis heen, van de kelder tot de zolder, op de binnenplaats en in de tuin.

Japanmuseum SieboldHuis is de uitgelezen plek voor deze tentoonstelling. Hier heeft de interculturele relatie tussen Nederland en Japan een podium. Het is voor het eerst dat werk van een Japanse en Nederlanse kunstenaar in het SieboldHuis samenkomt. De (actuele) Japanse thema’s worden door Keiko Sato als Japanse natuurlijk anders ervaren dan door de Nederlandse Japan-liefhebber Madelon Hooykaas. Niet alleen Japan verbindt hen, ook hun interesse in de natuur en de vraag hoe technologie kan worden verenigd met de natuur.

Something  Instal 6 Kopie
Shadows Of Memory 01

Doordat de werken van Hooykaas en Sato refereren aan historische en actuele thema’s en soms letterlijk aan de objecten die het museum bevat, zal het publiek ook de permanente collectie heel bewust bezoeken. Voor de meer reguliere bezoeker van het SieboldHuis biedt de tentoonstelling juist kans eens op een andere manier naar de tentoonstellingsvoorwerpen uit de vaste collectie te kijken.

De tentoonstelling wordt geopend door Professor Kitty Zijlmans, professor hedendaagse kunst aan de Universiteit Leiden.

"Door hun artistieke interventie wordt het SieboldHuis op een bijzondere wijze geactiveerd." (uit artikel van prof. dr. C.J.M. Zijlmans over Transformatie/Inspiratie)

Op zaterdag 3 november om 14.00 uur geeft kunstenares Madelon Hooykaas een rondleiding over de tentoonstelling Transformatie/Inspiratie. (in het Nederlands) Aanmelden via bembom@sieboldhuis.org

Op zondag 14 oktober om 14.00 uur geeft Keiko Sato een lezing over de tentoonstelling, daarbij krijgt u aansluitend een rondleiding over de tentoonstelling van Madelon Hooykaas. (in het Engels) Aanmelden via info@sieboldhuis.org

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Mondriaan Fonds