Tentoonstelling

Stille schoonheid

29 oktober 2010 t/m 28 november 2010

Het nō-theater is een van de oudste en meest gedisciplineerde vormen van theater in de wereld. Het oeuvre van Tsukioka Kōgyo (1869-1927) bestaat voor een groot deel uit prenten die de fascinerende elementen van deze verheven en stille theatervorm op een unieke manier weergeven.

Tsukioka Kōgyo (1869-1927) was een leerling van zijn stiefvader, de beroemde prentkunstenaar Tsukioka Yoshitoshi. In het begin van zijn carrière maakte Kôgyo vooral prenten in de traditionele genres als landschappen, bloemen en vogels. Vanaf 1897 legde hij zich toe op het -theater, een bijna uitgestorven theatertraditie die in deze periode weer tot bloei kwam.

Alleen al in zijn drie grote series over het nô-theater maakte Kōgyo ruim 500 prenten. Deze prenten geven een kleurrijke blik op de belangrijkste scènes en personages uit de vele theaterstukken, waarvan de meeste heden ten dage nog steeds worden opgevoerd. De tentoonstelling geeft een overzicht van Kōgyo’s prenten en schilderingen, aangevuld met uniek materiaal over het -theater.
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, ###em/em###, gepubliceerd door Uitgeverij Brill. Tijdens de tentoonstellingsperiode is deze catalogus met korting verkrijgbaar in het SieboldHuis.

Programma

Gastconservator en co-auteur van de catalogus Robert Schaap geeft ook een lezing bij de tentoonstelling. Deze vindt plaats op zondag 7 november om 14.00 uur. Deze lezing maakt deel uit van de lezingencyclus georganiseerd door het SieboldHuis in samenwerking met Japans Cultureel Centrum Shofukan. Kosten bedragen €7,50 per lezing.

Aanmelden kan op de dag van de lezing bij de receptie van het SieboldHuis. Indien u zeker wilt zijn van een plaats, kunt u van tevoren ook nog reserveren via telefoonnummer 071-5125539 tijdens de openingstijden van het museum (10.00 - 17.00 uur).