Tentoonstelling

Siebolds Bloementuin

22 april 2010 t/m 13 juni 2010

Camellia

De invloed die Philipp Franz von Siebold heeft gehad op de tuinflora in Europa en Nederland is vrij onbekend. Aan het begin van de negentiende eeuw nam Siebold 700 plantensoorten uit Japan mee naar Nederland. Deze kweekte hij op in zijn tuin in Leiden. Van de 30 planten die hij in de Hortus plantte, zijn nu nog 15 originelen over. De hortensia, camelia, wisteria, Japanse anemoon en nog vele andere planten- en bloemensoorten zijn zo in de Nederlandse tuin geïntroduceerd.

Een aantal plantensoorten draagt dan ook Siebolds naam, zoals Hosta sieboldiana, andere refereren slechts aan Japan zoals Fatsia japonica. En wist u dat de grote blauwe hortensia, Hydrangea otaksa, naar de Japanse vrouw van Siebold vernoemd is? Ook is onder zijn leiding het eerste volledige overzicht van alle planten in Japan uitgebracht.

Geïnspireerd door deze bijzondere man, heeft de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland tekeningen gemaakt van de meest bekende plantensoorten die Siebold in Nederland heeft geïntroduceerd. Deze unieke aquarellen, gemaakt door de beste botanische kunstenaars van Nederland, aangevuld met tekeningen uit Siebolds tijd en het plantenmateriaal dat hij toentertijd verzameld heeft, vormen de basis van de tentoonstelling 'Siebolds Bloementuin'.

Daarnaast is in het museum een Ikebana (Japans bloemschikken) tentoonstelling te zien van de Ohara School, ter ere van hun 15-jarig bestaan. Alle docenten zullen (met hun leerlingen) elk een week lang de bloemen verzorgen in het SieboldHuis, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt zal worden van Siebold-planten.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Ook vinden er lezingen en workshops plaats en kunt u met korting de Hortus Botanicus in Leiden bezoeken. Uw mooiste foto's van de Hortus kunt u uploaden naar: http://www.flickr.com/groups/h...

Competitie botanisch tekenen
Doe mee met deze wedstrijd en maak kan op gratis deelname aan een speciale driedaagse workshop 'Botanisch tekenen' van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland kunt u verdienen door uw mooiste aquarel of tekening in te zenden.