Tentoonstelling

Mensen van Kyoto. Foto’s door Kai Fusayoshi

12 september 2014 t/m 16 november 2014

Kai Vrouwtjes

Dit najaar toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Mensen van Kyoto. Foto’s door Kai Fusayoshi’. Kyoto en haar bijzondere bewoners worden veelzijdig in beeld gebracht met meer dan 150 zwart-wit foto’s. De Japanse fotograaf die in Kyoto woont en werkt, geeft ons een intieme blik op deze wereldstad.

Kai Fusayoshi (1949) werd in Oita een stad in het zuiden van Japan geboren. Zijn interesse in fotografie werd gewekt toen hij op zijn elfde een camera van zijn zus kreeg. Sinds zijn studententijd woont Kai in de voormalige keizerlijke hoofdstad Kyoto, waar hij in vijfenveertig jaar tijd duizenden foto’s maakte van de stad en haar inwoners. Er zijn vele exposities van Kai‘s werk geweest en er zijn verschillende documentaires over hem gemaakt. Zijn foto’s worden gebruikt in kranten en (school)boeken over Kyoto. Nu is zijn werk voor het eerst in Nederland te zien. 

In deze tentoonstelling ziet u een selectie uit zijn oeuvre, van meer dan 150 foto’s die deze stad in beeld brengt. De focus van zijn camera richt zich op de mensen die de straten bevolken ten noorden van het keizerlijk paleis. Als een buitenstaander, als een moderne Siebold, werd Kai gegrepen door de schoonheid en aantrekkingskracht van het alledaagse Kyoto. Op bijna alle foto’s is de stad het decor voor de mensen die de straatjes van Kyoto bevolken. Zo zie je spelende meisjes op een speelplaats, twee oude dames in een drukke winkelstraat of een kindje glurend door een winkeldeur. Elke foto met een eigen anekdote. De veelzijdige foto’s zijn vertederend, grappig, intrigerend, ontwapenend of spannend, maar ze hebben allemaal één overeenkomst; ze vertellen het verhaal van de mensen van Kyoto. 

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Dick Stegewerns. Japanoloog Stegewerns is een goede vriend van Kai en kent zijn werk als geen ander.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

  • Isaac Alfred Ailion Foundation
  • Fuji Film
  • Astellas Pharma B.V.
Jongetje Winkeldeur
Kai Kinderen