Tentoonstelling

Lak. Modern Japans lakwerk

16 september t/m 26 november 2017

Mitamura

Van 16 september tot en met 26 november presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’. Deze tentoonstelling toont meerdere werken van elf Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

Lak. Modern Japans lakwerk in Japanmuseum SieboldHuis

De deelnemende kunstenaars van ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.

Lakwerk wordt vandaag de dag nog actief onderwezen aan Japanse kunstacademies in Tokyo, Kyoto, Naha, Wajima en Kanazawa. De studenten ondergaan een strenge training, waarin ze leren om het kostbare materiaal laagje voor laagje op te bouwen en te polijsten tot een perfect egaal oppervlak. Daarna specialiseert de kunstenaar zich in een van de klassieke decoratietechnieken, zoals maki-e (gesprenkeld goudpoeder), chinkin (graveerwerk) of raden (parelmoerwerk). Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden tot jaren in beslag nemen en vergt enorme precisie en doorzettingsvermogen. Wat niet veel mensen weten is dat de klassieke techniek tegenwoordig ook wordt toegepast in de hedendaagse kunstuitingen. Hierdoor is het lakambacht langzaam getransformeerd tot autonome kunstvorm. Naast traditionele kommen en lakdozen worden nu ook enorme schilderijen en metershoge sculpturen gemaakt. Door deze moderne toepassingen wordt dit eeuwenoude ambacht in stand gehouden voor de toekomst.

De objecten in ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ tonen het spanningsveld tussen het behoud van het oude en de zoektocht naar het nieuwe. Klassieke motieven, technieken en materialen zijn duidelijk herkenbaar in de moderne werken. Zoals bijvoorbeeld de traditionele kleurstelling rood/zwart in het laksculptuur van Kawaguchi Mitsuru, het gebruik van schelpenmotieven en goudpoeder in de objecten van Mitamura Arisumi of de subtiele sprankeling van parelmoer in het kleine doosje van Sasaki Tatsuro en het wandpaneel van Murata Koken. Deze tentoonstelling is een hoogwaardige aanvulling op de 19e -eeuwse lakkommen, -dozen en -kwasten die te bewonderen zijn in de vaste opstelling van Japanmuseum SieboldHuis en geeft een duidelijk beeld van de veelzijdigheid en de toekomst van urushi, wat de tentoonstelling een must see maakt voor liefhebbers van lakwerk.

Gelijktijdig met ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’. De reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten nemen u mee op reis naar het Japan in de 18de en 19de eeuw.

Murata