Tentoonstelling

Japan Tattoo

18 december 2009 t/m 31 januari 2010

Tatoeages zijn al eeuwenlang populair over de hele wereld. In Japan heeft de tatoeage zich mede door de wisselwerking met de Japanse prentkunst ontwikkeld tot een uniek fenomeen waarbij het hele lichaam wordt versierd met legendarische en mythologische figuren.

Aan het begin van de 19e eeuw verschenen er prenten van Hokusai en Kuniyoshi met getatoeëerde Chinese volkshelden. Deze prenten leidden tot een ware rage, vooral onder het 'gewone volk' zoals brandweerlieden, visverkopers en bouwvakkers. Zij versierden hun lichaam met figuren zoals die te zien waren op de prenten. Ook in het Kabuki-theater verschenen er getatoeëerde helden, die door prentkunstenaars werden vastgelegd. Nog steeds zijn deze Japanse prenten een belangrijke inspiratiebron voor veel tatoeagekunstenaars.

Onder leiding van professor W.R. van Gulik, gastconservator van deze tentoonstelling, heeft de Society for Japanese Arts in samenwerking met het SieboldHuis een unieke verzameling Japanse tatoeageprenten uit nationale en internationale collecties bijeengebracht die een beeld geven van de Japanse tatoeagekunst in de afgelopen 200 jaar.

Bij deze tentoonstelling verschijnt de catalogus 'Japan Tattoo' waarin alle tentoongestelde prenten worden afgebeeld en besproken. Daarnaast zijn er speciale rondleidingen en worden er elke zondagmiddag activiteiten georganiseerd die een aspect van de Japanse tatoeagekunst nader belichten.