Tentoonstelling

JAPAN: Kingdom of Characters

04 juli 2014 t/m 31 augustus 2014

Jkoc Liggend

Deze zomer komen Japanse striphelden naar het SieboldHuis. Hier komt u oog in oog te staan met de herkenbare stripfiguren zoals Pokémon, Moncchichi en Hello Kitty. Ontmoet je favoriete stripheld van 4 juli tot en met 31 augustus 2014 in de overzichtstentoonstelling ‘JAPAN: Kingdom of Characters’, waarin de helden vanaf 1950 tot heden in beeld worden gebracht.

Tamagotchi, Hello Kitty of de Power Rangers, bijna elke Nederlandse dertiger is met deze (strip)figuren opgegroeid. Door de explosieve groei van de Japanse subculturen van anime en manga, blijft de populariteit ook in Nederland stijgen. Maar het succes in Japan blijft ongeëvenaard. Daar is het leven doordrongen van talloze actiehelden, anime-figuren, gamefiguren, schattigheidssymbolen en marketingmascottes. Steden, merken en overheidsinstellingen gebruiken mascottes voor marketing of als voorbeeldfiguur. Bijvoorbeeld Pipo-kun, die op een vrolijke manier de regels en verboden toelicht in de openbare ruimte. 

Het middelpunt van de tentoonstelling is de nagebouwde Hello Kitty slaapkamer van een doorsnee Japans tienermeisje. Deze kamer laat duidelijk zien dat Japanners niet meer zonder hun mascottes en figuren kunnen leven. Tal van stripfiguren, actiehelden, films en voorbeelden uit de Japanse Manga en Anime cultuur zijn in deze overzichtstentoonstelling te bewonderen. Je komt erachter wat een stripheld is, waarom Japanners van deze helden houden en hoe lang ze al bestaan. Ontmoet de striphelden uit je jeugd, ervaar de ontwikkelingen van 1950 tot heden en maak kennis met de karakters van tegenwoordig. 

Familietentoonstelling
 

Kinderen komen in ‘JAPAN: Kingdom of Characters’ ruimschoots aan hun trekken. Zij kunnen met de helden op de foto, hun eigen stripfiguren knutselen, een Hello Kitty of Power Rangers masker maken, zich verkleden als held of bordspelletjes spelen. Tijdens de zomervakantie worden er extra activiteiten georganiseerd. Voor volwassenen zijn er Manga-workshops en verschillende lezingen in het thema van de tentoonstelling; "JAPAN: Kingdom of Characters'. 

1980

Ben jij de grootste striphelden verzamelaar?

Voor de tentoonstelling was Japanmuseum SieboldHuis op zoek naar de grootste Japanse Stripheld-verzamelaar en fan van Nederland. Uit de vele aanmeldingen hebben wij twee verzamelaars geselecteerd. Hun collectie is te bewonderen tijdens de tentoonstelling JAPAN: Kingdom of Character.

Wim Meter toont zijn collectie bijzondere radio's die of in Japan gemaakt zijn, of in hun ontwerp verwijzen naar Japan.

Dirk heeft een grote verzameling Japans speelgoed. Een gedeelte van zijn collectie is te zien in Japanmuseum SieboldHuis.

Mede mogelijk gemaakt door:

Mondriaan fonds

Japan Foundation