Tentoonstelling

Ikat met shibori

24 maart 2010 t/m 18 april 2010

Ikatweefsels hebben een bijzondere aantrekkingskracht. De kleuren, de vormentaal, de vele gebruiken rondom de vervaardiging en de toepassing, al deze aspecten leveren hun bijdrage aan de mysterieuze schoonheid van deze stoffen.

De Nederlandse Ikatkring toont ikatweefsels met shibori-technieken

Ikat is een techniek die al heel oud is en toegepast wordt in vele delen van de wereld. Uniek voor deze techniek is dat het verven niet gebeurt wanneer de stof helemaal geweven is, maar vóór het weefproces plaatsvindt. De dradenstrengen worden voor het weven afgebonden en geverfd, waarbij het afgebonden gedeelte de verf niet absorbeert. Dit proces kan herhaald worden zodat voor het weven de draad al een kleurenpatroon krijgt.

De Nederlandse Ikatkring heeft voor deze tentoonstelling de ikat-techniek gecombineerd met geweven shibori. Shibori betekent afbinden in het Japans. Bij deze techniek worden tijdens het weven afbinddraden aangebracht. Als het weefsel klaar is, worden deze draden aangetrokken en wordt het geheel geverfd. Na het verwijderen van de draden ontstaan patronen die lijken op houtnerven. Samen vormen deze technieken een unieke en zeer verfijnde textielkunstvorm uit Japan.

De tentoonstelling 'Ikat met Shibori' maakt deel uit van het Textielfestival 2010.