Tentoonstelling

Hokusai 250

10 december 2010 t/m 27 februari 2011

Hokusai1218060134

Katsushika Hokusai, ongetwijfeld de bekendste Japanse kunstenaar, werd 250 jaar geleden geboren in Edo (het huidige Tokyo). Hij dankt zijn wereldwijde bekendheid vooral aan één compositie: De grote golf. Deze houtsnede maakt deel uit van de serie 36 Gezichten op de berg Fuji, een serie prenten die vanaf 1830 uitkwam. Vooral dankzij deze serie prenten kreeg Hokusai bekendheid in het Westen.

Deze serie prenten ontstond pas toen Hokusai (1760-1849) al meer dan 70 jaar oud was. Hij had daarvoor ook al een rijk oeuvre geschapen, dat echter veel minder bekend is. Hij ontwierp duizenden prenten voor amateur dichters en hun clubs, leverde meer dan duizend illustraties bij zo’n 35 romans en produceerde zijn meest veelomvattende werk, de Hokusai Manga. De laatste is een reeks van tien boekjes die tussen 1814 en 1819 uitkwam en als tekenvoorbeeld diende zodat iedereen zich zijn tekenstijl eigen kon maken.

Ondanks de verschillende stijlen die hij als onafhankelijk kunstenaar beoefende, is bij Hokusai vooral opvallend dat hij zich telkens met een beperkt aantal thema’s bleef bezighouden. Zo vormt de golf een terugkerend thema, maar ook watervallen en bruggen keren regelmatig terug.
Philipp Franz von Siebold, die van 1823 tot 1829 in Japan verbleef, had ook een ontmoeting met Hokusai. Hij nam meerdere prenten en boekjes van hem mee, die alle van zeer hoge kwaliteit zijn. In de tentoonstelling Hokusai 250 kan men deze zeldzame exemplaren bezichtigen, samen met andere hoogtepunten uit zijn oeuvre waaronder vele stukken die nog nooit eerder in Nederland te zien waren.

Programma

Kinderworkshop 'Maak je eigen golf'
> zondag 30 januari en zondag 20 februari
> van 13.00 - 15.00 uur
> gratis (excl. museumentree)

Tijdens de tentoonstelling ‘Hokusai 250’ kunnen kinderen op twee zondagen kennismaken met het beroemdste kunstwerk van Japan: De grote golf van Katsushika Hokusai. Na een korte inleiding over Hokusai en zijn golf, gaan de kinderen zelf aan de slag een eigen golf te maken. Uit de mooiste creaties wordt één winnaar gekozen die een Japanse prijs krijgt uitgereikt door de meest beroemde Hokusai-kenner van Nederland, Prof.dr. Matthi Forrer en een vertegenwoordiger van de Japanse Ambassade.

De workshops vinden plaats op zondag 30 januari en op zondag 20 februari 2011, tussen 13.00 - 15.00 uur. Op beide dagen krijgt de mooiste golf een prijs aan het einde van de middag, om 15.00 uur. Aanmelden kan tot en met de vrijdag voor de workshops via e-mail: info@sieboldhuis.org. Wees er op tijd bij, want vol is vol. Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de Japanse ambassade.

Korte filmvertoningen over Hokusai
> laatste weekend: 26 en 27 februari
> meerdere keren per dag tussen 12.00 en 16.00 uur

In het laatste weekend van de tentoonstelling, op 26 en 27 februari, vinden gedurende 12.00 uur en 16.00 uur korte filmvertoningen plaats over het leven en werk van Hokusai. Aanmelden hiervoor is niet nodig.

Gratis rondleidingen Hokusai 250
> VOL
Op 7 zaterdagochtenden zijn er gratis rondleidingen voor bezoekers van de tentoonstelling. Om 11.00 starten de rondleidingen vanaf de receptie.
Let op: alle rondleidingen, inclusief de extra rondleidingen op 15 januari en 26 februari zijn inmiddels volgeboekt. U kunt zich dus niet meer aanmelden voor de gratis rondleidingen over de tentoonstelling 'Hokusai 250'. Wel kunt u nog een privé-rondleiding over de tentoonstelling aanvragen. Meer informatie aan te vragen via e-mail: info@sieboldhuis.org.

Lezing Hokusai en de Hollanders
> VOL
Op zondag 23 januari geeft de gastconservator van deze tentoonstelling en internationaal erkend Hokusai-expert Prof.dr Matthi Forrer een lezing over Hokusai en de Hollanders. Toegang is € 7,50. De lezing is helemaal vol geboekt, u kunt zich niet meer aanmelden voor deze lezing.
N.B. Op zondag 16 januari wordt dezelfde lezing ook aangeboden in de Shofukan in Rotterdam, tevens om 14.00 uur en tegen een entreeprijs van € 7,50. Aanmelden kan via info@shofukan.nl.

Voor de pers:
Download het persbericht
Download het persbericht voor deel 2
Download beeldmateriaal

De tentoonstelling is te bezichtigen in twee delen: het eerste deel loopt van vrijdag 10 december t/m zondag 16 januari; deel 2 loopt van vrijdag 21 januari t/m zondag 27 februari 2010. Het verdient aanbeveling beide gelegenheden te gaan zien. Met het combi-ticket à € 12,50 kunt u met korting naar beide delen