Tentoonstelling

Het gemaakte landschap. Foto's van Shibata Toshio

16 juni t/m 3 september 2017

St Okawa Village

Deze zomer toont Japanmuseum SieboldHuis het Japanse landschap door de ogen van Shibata Toshio. De gerenommeerde landschapsfotograaf brengt grootschalige weg- en waterbouwkundige constructies in onbewoonde gebieden in beeld. Met deze fototentoonstelling laat het museum het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur zien. Vanuit het perspectief van Shibata ervaart u de schoonheid van het gemaakte landschap.

Shibata Toshio (1949, Tokyo) vertrok na het voltooien van zijn studie aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music naar Europa. Na zijn verblijf in Nederland en een studie in België, keerde Shibata na vier jaar weer terug naar Japan. Hij besefte dat zijn kijk op zijn geboorteland veranderd was en ontdekte de visuele schoonheid en grootsheid van het menselijk ingrijpen in het Japanse landschap. Civieltechnische constructies zoals stuwdammen, meren, bermen en bruggen staan centraal in zijn werk. Door het gekozen perspectief kijk je niet meer naar de functionaliteit van de voorzieningen maar ervaar je de esthetiek van de infrastructuur.

Zijn compositie toont hoe de natuur het menselijke ingrijpen weer terugwint door natuurlijke verschijnselen zoals weersomstandigheden, corrosie, erosie, begroeiing, waterstromen en landsverschuivingen. Shibata’s met grootformaat camera vastgelegde foto’s stralen een onwerkelijke sfeer uit, doordat referenties naar tijd, plaats en schaal ontbreken. Zijn mysterieuze taferelen worden alom geprezen en zijn van een tijdloze, abstracte en schilderachtige kwaliteit.

Naast het Japanse landschap worden in deze tentoonstelling ook een reeks bruggen uit de Benelux vanuit een ander perspectief belicht. Hij ontving meerdere internationale prestigieuze prijzen waaronder de Japanse ‘Kimura Ihei Award’.

St De Lichtenlijn
St Second Schelde Bridge

Shibata’s werk is onder andere opgenomen in de collecties van Museum of Contemporary Art in Chicago, het Sprengel Museum in Hannover, het Centre National de la Photographie in Parijs, het Museum of Modern Art in New York, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Museum of Fine Arts in Houston en het San Francisco Museum of Modern Art.

Gelijktijdig met ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’ is er ‘Tōhoku Girls. Kokeshi poppen uit Japan’ in Japanmuseum SieboldHuis. In deze tentoonstelling laten ruim driehonderd houten poppen hun unieke karakter zien.