Tentoonstelling

Helden, Humor, Horror

07 december 2013 t/m 09 maart 2014

Mitsukuni Defying The Skeleton Spectre Invoked By Princess Takiyasha By Utagawa Kuniyoshi 1346613609 Org

Deel van een triptiek voorstellende prinses Takiyasha die een monstrueus spook van een skelet oproept in het oude paleis te Soma. (ca.1845-1846)

Deze winter kunt u de mooiste prenten van Utagawa Kuniyoshi in Japanmuseum SieboldHuis zien. Vanaf 21 januari toont het Japanmuseum Deel II met topprenten in de tentoonstelling ‘Helden, Humor, Horror’ waarmee Leiden een primeur heeft. Deze topstukken uit de privécollectie van een Japanse verzamelaar zijn voor het eerst in Europa te zien. Kuniyoshi wordt met Hokusai, Hiroshige en Kunisada als één van de vier grote meesters van de Japanse prentkunst beschouwd.

Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861)

In deel I stonden de helden, horror en mooie vrouwen centraal en is door de bezoekers enthousiast ontvangen. Trouw; ‘Komt dat zien!” en NRC Handelsblad; “Waarin een klein museum groot kan zijn” beoordeelde de tentoonstelling met vier sterren.

In het tweede deel toont Japanmuseum SieboldHuis meerdere triptieken met acteurs in de hoofdrol. Daarnaast kunt u lieflijke landschappen bewonderen. Sommige prenten tonen een opmerkelijke westerse invloed. Kuniyoshi had de beschikking over zeventiende-eeuwse boeken, welke door de Hollanders naar Japan zijn gebracht. Hij selecteerde daar voorbeelden uit om te verwerken in zijn Japanse composities. Tot slot zijn er de komische prenten met verklede katten, antropomorfische vissen en composietportretten die gelijkenis tonen met het werk van de zestiende-eeuwse kunstenaar Arcimboldo.
Na het SieboldHuis zal deze tentoonstelling te zien zijn in Petit Palais Parijs.

Deze tentoonstelling laat Kuniyoshi’s grenzeloze fantasie en veelzijdigheid zien. Het maakt duidelijk waarom hedendaagse manga en anime tekenaars zich door zijn werk laten inspireren. Voor liefhebbers van de Japanse visuele kunst is deze tentoonstelling een absolute must en een bron van inspiratie.

Gelijktijdig met ‘Helden, Humor, Horror’ toont Rijksmuseum Volkenkunde een selectie van de oorspronkelijke tekeningen die Kuniyoshi maakte. Op vertoon van de voucher, die u aan de kassa van Japanmuseum SieboldHuis ontvangt, krijgt u €1,50 korting bij uw bezoek aan Rijksmuseum Volkenkunde.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org

Deel I,  Helden, horror en mooie vrouwen 
7 december t/m 19 januari 2014

Deel II, Landschappen, komische prenten en acteurs
21 januari 2014 t/m 9 maart 2014

In december verschijnt de catalogus:
Kuniyoshi, Yuriko Iwakiri & Amy Newland,
168 pp, 135 kleurenillustraties, € 47,70.

Tijdens de tentoonstelling Helden, Humor, Horror bieden wij in de museumwinkel de catalogus voor de speciale prijs van €39,50,- aan

Mede mogelijk gemaakt door

Prins Bernhard Cultuurfonds

29 069

Deel van een triptiek met een afbeelding van Miyamoto Musashi die een enorme walvis doodt. (ca. 1847)