Tentoonstelling

Foto-expositie 'Japan & Nederland'

28 oktober t/m 11 december 2016

Sh Digitale Flyer Fototentoonstelling Nl

Vierhonderd jaar van handel, communicatie, culturele en economische uitwisseling tussen Nederland en Japan heeft een duidelijk stempel gedrukt op beide landen. De expositie 'Japan & Nederland' in Japanmuseum SieboldHuis toont 20 foto's die deze invloeden weergeven. De foto's in de tentoonstelling zijn onderdeel geweest van een internationale fotowedstrijd, georganiseerd door Inclusive Works in samenwerking met Japanmuseum SieboldHuis, waaraan fotografen uit zowel Nederland als Japan meewerken.

De twintig geselecteerde foto’s tonen een grote diversiteit aan thema's als natuur, cultuur architectuur, eten, animatie en design. 

De inzendingen vormen een visuele documentatie van de diverse invloeden die beide landen op elkaar hebben.

Het doel van de fotowedstrijd en de expositie is het weergeven van de culturele en internationale betrekkingen tussen Nederland en Japan. Het geeft inzicht in hoe deze relatie zich manifesteert in de Nederlandse en Japanse publieke en private ruimtes.

Uit ruim 270 inzendingen heeft de jury onafhankelijk van elkaar alle foto's beoordeeld. De jury bestond uit burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen; Wethouder gemeente Leiden, Robert Strijk; Directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier; President van Komori International Europe B.V. Akihiro Komori; Directeur Hitachi Construction Machinery, Makoto Yazawa en de tweede secretaris van de Japanse ambassade in Nederland Rie Nagasaki.

"Het verkrijgen van kennis en inzichten in andere culturen zorgt voor meer interesse en begrip voor de cultuur en de mensen. Het verkleint de mentale afstand tussen jezelf en de 'ander' (persoon of cultuur). Het kan zelfs tot gevolg hebben dat je (mentale) connecties maakt met de andere culturen en personen. Dit leidt vaak tot meer tolerantie, respect en acceptatie van de 'andere' cultuur. In het nastreven van onze missie 'het creëren ven een inclusievere samenleving' moeten wij soms bij het begin beginnen: bij initiatieven die kennis en inzicht van andere culturen overbrengen. Dat is het doel van de fototentoonstelling 'Japan & Nederland' ".

— Laura Coello Eertink - directeur van Inclusive Works

De twintig beste inzendingen van de fotowedstrijd zijn van 28 oktober t/m 11 december 2016 te zien in Japanmuseum SieboldHuis.