Tentoonstelling

Arita. Schilderijen van Debora Makkus

10 september t/m 27 november 2016

Japanmuseum SieboldHuis toont van 10 september tot en met 27november 2016 een inspirerende tentoonstelling waarin een hedendaagse

kijk op een klassiek Japans onderwerp gegeven wordt. Met ‘Arita. Schilderijen van Debora Makkus’ worden in de schatkamer van Japanmuseum SieboldHuis de realistische stillevens van Makkus getoond, naast de originele Japanse porseleinen objecten die als inspiratiebron voor haar schilderijen dienden.

Dit jaar vieren wij dat de porselein-industrie in Arita 400 jaar bestaat. Het uitvoerig gedecoreerde Japanse porselein uit de Edo-periode (1603-1868) dat via VOC-schepen naar Nederland kwam, vormt de inspiratiebron voor de serie schilderijen die Debora Makkus (1972) in opdracht van Japanmuseum SieboldHuis voor deze tentoonstelling maakte.

"Debora Makkus maakt prachtige realistische stillevens, in de stijl van de Oude Hollandse meesters, die bijna fotografisch aandoen."

— Kris Schiermeier, directeur Japanmuseum SieboldHuis

Arita Iii
Arita Iii Debora Makkus Kl
Arita Iv
Iv Debora Makkus Kl

Uit de Siebold-collectie, de collectie van Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum, Keramiekmuseum Princessehof, het Groninger Museum en een privécollectie heeft zij bijzondere objecten geselecteerd die centraal staan in haar realistische stillevens. De lichtval in de schilderijen doet denken aan de 17e-eeuwse schilderkunst, maar de compositie is eigentijds. Soms kiest zij ervoor om een detail van het origineel weg te laten of aan te passen als dit de spanning of harmonie van het schilderij verhoogt. De techniek en werkwijze van de kunstenaar wordt toegelicht in een film, die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is. Naast de gedetailleerde schilderijen zullen de originele porseleinen Arita meesterwerken en enkele Hirado objecten uit de omgeving van Arita getoond worden in de tentoonstelling.

Gelijktijdig met ‘Arita. Schilderijen van Debora Makkus’ is de tentoonstelling ‘Strijd om de Macht. Prenten van Takeda Hideo’ te zien.
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Genpei-oorlog aan de hand van de prenten. Deze serie Genpei-prenten van Takeda worden geroemd om de zorgvuldige detaillering en spannende verbeelding van de strijd om de macht.

Expositie trailer