• Nieuws

Nieuws

Winnaars Nagasaki Youth Peace Forum Contest

Geplaatst op 08 april 2021

Prijswinnaars slvn

Prijswinnaars Gijs van der Meij en Ib Brussee

Vorig jaar organiseerde de gemeente Leiden en de Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki (SLVN) een kunstwedstrijd met als prijs een reis naar Japan. Op 6 april werden de winnaars bekend gemaakt.

Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki (SLVN) en de gemeente Leiden hebben op 6 april jongstleden de winnaars van de ‘Nagasaki Youth Peace Forum Contest’ gekozen. De kunstwedstrijd had als thema ‘Wat nou, als het jou overkomt’. Wat als je leven van de ene op de andere dag verandert door de val van een atoombom op je stad? Wat wil je hierover meegeven aan de wereld? Tijdens de digitale bijeenkomst had juryvoorzitter Kris Schiermeier (voorzitter SLVN en directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis) samen met de mede-juryleden de eer om Gijs van der Meij en Ib Brussee als winnaars te huldigen. Met een eervolle vermelding voor Yaiden de Jong met zijn gedicht ‘Hoop’.

De gerenommeerde jury bestond naast de voorzitter uit Masahide Shimazaki (Honorair Consul der Nederlanden, Nagasaki), Paul Dirkse (wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën), Casper Faassen (Leids kunstenaar) en Joost Visbeen (coördinator VWO, historicus en docent geschiedenis Rijnlands Lyceum Sassenheim). De jury heeft genoten van de creativiteit van de ingezonden werken, bestaande uit korte verhalen, gedichten, schilderijen en een lied. Alle deelnemers krijgen van de Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki, als dank voor hun deelname aan de wedstrijd, een manga-tekenworkshop aangeboden in Japanmuseum SieboldHuis.

Winnaars
Gijs van der Meij (17 Jaar, Bonaventuracollege Burggravenlaan) is een van de twee winnaars omdat zijn kunstwerk van een verwoeste stad met een rennend meisje grote indruk heeft gemaakt op de jury. Zijn werk heeft meerdere lagen, zowel qua vorm met verschillende technieken als qua inhoud waarbij de Leidse stad en zijn zusje een rol spelen. Hij heeft goed nagedacht over zijn aanpak, toont creativiteit en inlevingsvermogen.

Ib Brussee (17 Jaar, Marecollege) is volgens de jury winnaar omdat haar werk goed uitgevoerd is en veel symboliek bevat. De wanhoop maar ook hoop maakt Ib zichtbaar door kleur doeltreffend toe te passen.

Yaiden de Jong (15 Jaar, Stedelijk Gymnasium Leiden) kreeg van Casper Faassen een door hem gemaakt kunstwerk uitgereikt als prijs voor zijn gedicht ‘Hoop’.

De twee gemaakte kunstwerken zullen de leerlingen aanbieden aan de burgemeester van Nagasaki, de heer Tomihisa Taue. De winnaars zullen afreizen naar Nagasaki om de vertegenwoordigers vanuit Leiden te zijn bij het Nagasaki Youth Peace Forum. Vanuit de Stichting zal er begeleiding zijn tijdens de reis. De reis- en verblijfskosten worden volledig gedragen door de gemeente Nagasaki. In overleg kunnen de winnaars ook een homestay meemaken, zodat zij zich kunnen onderdompelen in de Japanse cultuur en Nagasaki als stad.