• Nieuws

Nieuws

Succesvolle editie SieboldHuis Japanmarkt 2023

Geplaatst op 30 mei 2023

Japanmarkt 2023 Martijn Rademakers

Zondag 28 mei stond het Rapenburg in Leiden vanaf Japanmuseum SieboldHuis via de Hortus botanicus tot aan Rijksmuseum van Oudheden in het teken van Japan. Met een oorverdovend optreden van Pure Percussion op de Japanse taiko drums werd de jaarlijkse Japanmarkt om 12.00 uur officieel geopend door Hiroshi Minami, ambassadeur van Japan in Nederland, Henri Lenferink, burgemeester van de gemeente Leiden en Kris Schiermeier, directeur-bestuurder van Japanmuseum SieboldHuis. Met meer dan zestig kraampjes op het Rapenburg, dansoptredens van Raiden Yosakoi in Japanmuseum SieboldHuis, Japanse vechtsportdemonstraties in Rijksmuseum van Oudheden, en Japans boogschieten in de Hortus botanicus Leiden, trok de Japanmarkt op deze eerste pinksterdag ruim 10.000 bezoekers.

Elk jaar organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt ter herinnering aan het bezoek van de Japanse Keizer aan Japanmuseum SieboldHuis en het Rapenburg op 25 mei 2000. Dit jaar vierde Japanmuseum SieboldHuis een speciale editie van de Japanmarkt, want het is precies 200 jaar geleden dat Philipp Franz von Siebold, naamgever van Japanmuseum SieboldHuis, voor het eerst voet aan wal in Japan zette. In het museum werden de tentoonstellingen ‘Japanse fabels door de Gebroeders Miedema’, de vaste collectie en de expositie ‘Siebold’s Dreams. Marta&Slava ft. Marente de Moor’ van kunstenaarsduo Marta & Slava druk bezocht. Op de markt konden de bezoekers alle facetten van de Japanse cultuur ervaren bij meer dan 60 kramen die culturele waren aanboden, zoals kimono, prenten, bonsai, J-Pop en manga.

Japanmuseum SieboldHuis is coördinator Julia Mestrum, alle vrijwilligers, kraamhouders, sponsoren en samenwerkingspartners Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Leiden, Takeda, Djoser, Dujat, Ailion foundation en de gemeente Leiden dankbaar voor de steun aan dit grootse evenement.

De volgende editie van de Japanmarkt zal plaatsvinden op 1e Pinksterdag, zondag 19 mei 2024.

Op de foto van links naar rechts:
Ambassadeur van Japan in Nederland Hiroshi Minami, directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier, coördinator Japanmarkt Julia Mestrum en burgemeester van Leiden, Henri Lenferink.