• Nieuws

Nieuws

Steun OCW voor Japanmuseum SieboldHuis

Geplaatst op 16 september 2016

Prenten Panoramakamer

Japanmuseum SieboldHuis kreeg gisteren het goede nieuws dat het museum haar deuren niet hoeft te sluiten. Het zag er lang naar uit dat de eenmalige 10-jarige bijdrage van de ministeries van economische zaken, onderwijs, cultuur en wetenschap en buitenlandse zaken niet verlengd zou worden na 2018. Het ging om een jaarlijkse subsidie van 450.000 euro. Dat is bijna de helft van de begroting van het museum. Museumdirecteur Kris Schiermeier en de raad van toezicht lieten de levensvatbaarheid onderzoeken. Als geen extra geld gevonden zou worden, zou het SieboldHuis in 2019 genoodzaakt zijn de deur aan het Rapenburg sluiten. Kamerfractievoorzitter Pechtold lobbyde het afgelopen jaar samen met Schiermeier bij de rijksoverheid. Gisteren kwam het verlossende woord. Japanmuseum SieboldHuis staat vanaf 2018 jaarlijks op de begroting voor €300.000,- bij het ministerie van OCW.

Het afgelopen jaar ontving het museum veel bijval en maatschappelijke en politieke partijen, maar de lobby van Alexander Pechtold was doorslaggevend. Samen met oud-burgemeester Goekoop, oud-directeur Museum Volkenkunde Steven Engelsman, oud-ambassadeur Ikeda, oud-directeur Naturalis Wim van der Weiden, oud-bankier ABN-AMRO Jaap Rost Onnes stond Pechtold aan de wieg van het Japanmuseum.

Japanmuseum SieboldHuis is meer dan alleen een museum het is ook het officiële Japancentrum dat uiting geeft aan de wetenschappelijke, culturele en economische relaties tussen Nederland en Japan. ,,De banden tussen Nederland en Japan bestaan al honderden jaren en zijn ontzettend sterk” aldus Schiermeier. ,,De Japanse keizer noemde het SieboldHuis onlangs het nieuwe symbool in de Nederlands- Japanse uitwisseling. Tevens kregen wij een belangrijke Japanse onderscheiding voor onze memorabele rol van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken. Het SieboldHuis heeft het de afgelopen jaren heel goed gedaan en wist 37% eigen inkomsten binnen te halen (OCW eigeninkomstennorm is 19,5%)”. Daarbij is het bezoekersaantal de afgelopen zes jaar onder haar bewind gestegen van 23.000 tot 44.000 bezoekers. Met de jaarlijkse 3 ton kan Schiermeier de meeste vaste lasten betalen, maar dat is het dan ook. “Dus als er nog een bedrijf is dat hart heeft voor Japanmuseum SieboldHuis, laat ze alsjeblieft contact opnemen”.

"Met de jaarlijkse 3 ton kunnen we de meeste vaste lasten betalen, maar dat is het dan ook. Dus als er nog een bedrijf is dat hart heeft voor Japanmuseum SieboldHuis, laat ze alsjeblieft contact opnemen”

— Directeur Kris Schiermeier - Japanmuseum SieboldHuis