• Nieuws

Nieuws

Samenwerkingsovereenkomst tussen Mogami Tokunai Memorial Museum en Japanmuseum SieboldHuis

Geplaatst op 12 februari 2017

Img 7968

Op zaterdag 11 februari 2017 werd in Murayama, Japan, de bijzondere samenwerking bezegeld tussen Japanmuseum SieboldHuis en het Mogami Tokunai Memorial Museum. Museumdirecteur Kris Schiermeier en burgemeester van Murayama Takao Shifu ondertekenden de overeenkomst tijdens de drukbezochte ceremonie in Japan.

Philipp Franz von Siebold kwam in 1823 in Japan als arts bij de Nederlandse handelspost op Deshima. Tijdens zijn hofreis in 1826 in Edo ontmoette hij Mogami Tokunai, de veelzijdig onderzoeker en ontdekkingsreiziger van het noordelijke gebied van Japan. Tokunai leverde Siebold informatie over het voor hem op dat moment nog onbekende noordelijke eiland Hokkaido. Sindsdien koesteren Siebold en Tokunai een warme vriendschap. De vriendschap van de naamdragers van beide musea is de basis voor de samenwerking tussen Japanmuseum SieboldHuis en het Mogami Tokunai Memorial Museum.

De twee musea gaan samenwerken op het gebied van cultuur, wetenschap en onderwijs.  Burgemeester Shifu refereerde aan de warme banden die Nederland en Japan al meer dan 400 hebben. Directeur Schiermeier benadrukte deze speciale band met de woorden van de keizer die, bij het staatsbanket in 2014, het SieboldHuis het nieuwe symbool noemde in de relatie tussen Japan en Nederland.