• Nieuws

Nieuws

Jim Dwinger junior conservator bij Japanmuseum SieboldHuis

Geplaatst op 24 februari 2023

Jim banner

Jim Dwinger

Sinds begin dit jaar is prentenspecialist Jim Dwinger junior conservator bij Japanmuseum SieboldHuis.

Dankzij het Conservatoren Stipendium à €25.000 van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan hij tijdelijk onderzoek doen naar de Japanmuseum SieboldHuis-collectie.

Jim Dwinger studeerde in 2018 summa cum laude af aan de Universiteit Leiden, MA Asian Studies: Japanese, met een 10 voor zijn scriptie The Lost Samurai: Lost Narratives of Tokugawa Loyalism in Early Meiji Woodblock Prints by Kiyochika and Chikanobu.

Als onderzoeksassistent is Jim onder andere betrokken geweest bij het organiseren van de tentoonstelling ‘Shin hanga: the New Prints of Japan 1900-1960’ (Keulen, Leiden, Brussel, 2022) en het schrijven van de bijbehorende tentoonstellingscatalogus.

Ook is hij mede-organisator van de tentoonstelling ‘Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst' en mede-samensteller van de bijbehorende catalogus ‘The Riddles of Ukiyo-e, Women and Men in Japanese Prints 1765-1865.’

Het SieboldHuis heeft in 2018 een eerste grote schenking van Japanse prenten gekregen. Nadien zijn er nog diverse grote en kleine schenkingen toegevoegd aan de ‘Japanmuseum SieboldHuis-collectie’.

Jim Dwinger zal, naast het digitaliseren en beschrijven van de collectie, een artikel publiceren en een blog schrijven waarin hij bijzondere werken uitlicht. De collectieblog is vanaf volgende maand op onze website te bekijken.