• Nieuws

Nieuws

Historische band Nederland en Japan vastgelegd op postzegel

Geplaatst op 11 juli 2014

Postzegeluitreiking

Leiden, 11 juli 2014 – De eeuwenlange historische relaties die Nederland met tal van landen onderhoudt, dienen sinds 2008 als inspiratiebron voor de postzegelserie Grenzeloos Nederland. Vandaag bracht PostNL een nieuwe serie postzegels in deze reeks uit, die aandacht vestigt op de bijzondere relatie tussen Nederland en Japan. De postzegels staan in het teken van de thema’s handel, kennis, cultuur en dienen als opmaat naar het jubileumjaar 2015 voor Japanmuseum SieboldHuis.

Vandaag overhandigde PostNL-directeur Annerie Lekkerkerker (Consument en Kleinzakelijk) de eerste postzegel aan Kris Schiermeier, directeur van Japanmuseum SieboldHuis. De nieuwe postzegel Grenzeloos Nederland: Japan is de nieuwste zegel in de reeks Grenzeloos Nederland, waarin PostNL ieder jaar inspiratie vindt in een land waar Nederland een bijzondere relatie mee heeft opgebouwd.

Grenzeloos Nederland: Japan

Dit jaar staat Japan in deze reeks centraal, een land waar Nederland al eeuwenlang een speciale band mee heeft. Wat begon met handel tussen beide landen is uitgemond in een rijke uitwisseling van kennis en cultuur. Deze uitwisseling vormt het uitgangspunt voor de postzegel Grenzeloos Nederland: Japan. Annerie Lekkerkerker spreekt daarom van een symbolische postzegel: “De nieuwe postzegel Grenzeloos Nederland: Japan laat ons stilstaan bij de waarde die de relatie met Japan ons in de loop der eeuwen heeft gebracht op het gebied van kennis, cultuur en handel.”

Kennis, cultuur en handel verenigd in origami

Elk van de centrale thema’s is verbeeld in twee postzegels. De ontwerpers Hairco Beukers en Marga Scholma van ontwerpbureau Beukers Scholma (Haarlem) hebben het thema kennis verbeeld door de portretten van Philipp Franz Von Siebold (1796-1866) en de Japanse hollandoloog Ōtsuki Gentaku (1757-1827) weer te geven. De cultuurpostzegels beelden twee schilderijen uit die duidelijk Japanse invloeden laten zien. Op de postzegels over de handelsbetrekkingen staan afbeeldingen van de unieke rol van Nederland in Japan als gevolg van de aankomst in 1600 van het schip de Liefde in Japan. Elke postzegel is ingekaderd door een origamimodel, de bekende Japanse vouwtechniek.

Japanmuseum SieboldHuis

Het Japanmuseum symboliseert de relatie tussen beide landen. In 2015 bestaat het museum 10 jaar en het jaar daarop is de 150ste sterfdag van arts en onderzoeker Philipp Franz von Siebold. Kris Schiermeier spreekt van een mooie gelegenheid: “Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is hét kenniscentrum over Japan in Nederland. De postzegel met onze Siebold benadrukt de warme band tussen Nederland en Japan op het gebied van cultuur- en kennisuitwisseling, die al meer dan 400 jaar bestaat.”

Verkrijgbaarheid

De zes postzegels verschijnen op drie velletjes, elk met een ander thema. Elke zegel heeft het tarief Internationaal 1, voor post tot 20 gram met bestemming buiten Nederland. De postzegels Grenzeloos Nederland – Japan zijn vanaf maandag 14 juli verkrijgbaar bij alle Bruna-vestigingen en via www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.